Tvrtka od dva bilijuna dolara

Prva javna ponuda dionica naftne tvrtke Aramco

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 9. prosinac 2019. – Svjetski mediji, počevši od agencije Reuters do New York Timesa, Bloomberga i nadalje, posljednjih nekoliko dana raspisali su se o prvoj javnoj ponudi dionica saudijske državne naftne tvrtke Aramco, tvrdeći da će postići tržišnu kapitalizaciju veću od tvrtki Apple ili Microsoft.

Tržišna kapitalizacija tvrtke Aramco procjenjuje se na nevjerojatnih 1,7 bilijuna (1700 milijardi) dolara, što je više od Applea koji je procijenjen na 1,17 bilijuna dolara ili Microsofta koji je procijenjen na 1,14 milijardi dolara.

Cijena dionice tvrtke Saudi Aramco u prvoj javnoj ponudi postavljena je na 8,53 američka dolara, što znači da bi tvrtka prvom javnom ponudom mogla odmah prikupiti 25,6 milijardi dolara, a to bi bio svjetski rekord koji bi nadmašio do sada najveću javnu ponudu dionica, onu kineske e-trgovačke tvrtke Alibaba, koja je ostvarila 25 milijardi dolara 2014. godine.

Radnici u proizvodnom postrojenju tvrtke Aramco

Štoviše, u Aramcu kažu da će uskoro emitirati dodatne dionice i na taj način povećati vrijednost javno dostupnog udjela tvrtke na gotovo 30 milijardi dolara.

Aramco će svoje dionice staviti na popis lokalne saudijske burze, Tadawul, 11. prosinca, a saudijski princ Muhamed bin Salman rekao je kako on misli da tržišna vrijednost tvrtke Aramco premašuje dva bilijuna dolara.

Saudijska Arabija prodala je nedavno 1,5% svog udjela u tvrtki Aramco, uglavnom lokalnim i regionalnim ulagačima, jer se međunarodni ulagači nisu iskazali, pokazavši tako skepsu kad su u pitanju financije te tvrkte i objavljene procjene o tržišnoj kapitalizaciji.

Izalzak tvrtke Aramco na burzu najavljen je još prije tri godine u dokumetnu o reformi, Vision 2030, princa Salmana – programu kojim saudijska kraljevska obitelj želi smanjiti ovisnost gospodarstva svoje zemlje o nafti.

Prva javna ponuda je nakon toga nekoliko puta odgađana, iz raznih zaloga, a posljednji put zbog napada dronovima u kojem je uništen dio Aramcovih postrojenja za preradu nafte.

Više pojedinosti: www.saudiaramco.com
___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: