Tvrtke traže sklonište od klimatskih promjena

Poželjne lokacije: mjesta s manje rizika od poplava, potresa i požara.

0 Flares 0 Flares ×

27. prosinca 2021. – Jedno od obilježja poslovanja u godini na izmaku, bar u Americi, je pojava sve većeg broja tvrtki, malih i velikih, koje napuštaju mjesta u kojima su osnovane i u kojima djeluju desetljećima i sele svoje aktivnosti u područja u kojima će se manje osjetiti negativne posljedice klimatskih promjena. Mjesta u unutrašnjosti, u kojima postoji manji rizik od poplava, potresa i požara, poželjne su lokacije.

Mnoge tvrtke iz Silicijske doline, ali i osam najvećih zrakoplovnih prijevoznika u Sjedinjenim državama, odlučile su se preseliti iz svojih matičnih sjedišta (Kalifornija i druge priobalne savezne države Amerike) na lokacije s manje klimatskih rizika – jedna od najstarijih informatičkih tvrtki, Hewlett Packard, preselila je svoju globalnu središnjicu iz orkanima pogođene zone u gradu Houstonu, u jedno manje mjesto u Teksasu. I Elon Musk je svoje svemirske operacije preselio u Teksas.

Preseljava se i jedna bolnica u Južnoj Karolini, koja je imala problema s poplavama nakon svake jače kiše, i seli u “zgradu koja će biti tehnički i infrastrukturno osmišljena kako bi se bolje nosila s poplavama, orkanima i potresima.”

Novije studije o klimi, kako one koje je provela Organizacija ujedinjenih naroda, tako i ostale, pokazuju da će klimatske promjene već u ovom desetljeću rezultirati pojavom sve češćih i sve snažnijih oluja, s obje strane Atlantskog oceana.

Što se tiče Hrvatske, naš južni, primorski dio imati će problema zbog povišenja razine mora i češćih požara, a bar pola unutrašnjosti nam je ugroženo poplavama i potresima.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: