U modi su svemirski statrupi

Gotovo šest milijardi dolara

0 Flares 0 Flares ×
Lansiranje rakete Starlink, tvrtke Spacex, prije nekoliko dana. / Foto: Spacex

Zagreb, 20. ožujka 2020.  – Tijekom prošle, 2019., godine ulagači diljem svijeta uložili su 5,7 milijardi američkih dolara u startup tvrtke koje se bave razvojem svemirskih tehnologija.

To je rast od čak 63 posto u usporedbi s godinom dana ranije, kaže najnoviji Startup Space Report, tvrtke Bryce Technologies.

Novac je dobilo ukupno 135 svemirskih startup tvrtki, no 70 posto tog novca otišlo je u samo četiri tvrtke: SpaceX (Elon Musk), Blue Origin (koji je pokrenuo Jeff Bezos, osnivač Amazona), zatim Virgin Galactic (682 milijuna dolara, utemeljitelj je Richard Branson) i OneWeb (1,25 milijardi dolara).

Ostalih 30 posto od gotovo šest milijardi dolara otišlo je u manje tvrkte, kao što su američki startup Relativity Space (proizvođač malih raketa) ili kineski Qianxun Spatial Intelligence (uređaji za precizno određivanje lokacije). Te dvije tvrtke su, svaka, dobile po 140 milijuna dolara.

U svemirske startup tvrtke ukupno je investiralo 976 raznih ulagača

Kad se gleda ukupan broj startup tvrtki koje se bave svemirskim tehnologijama i u koje je investirano tijekom prošle godine, više ih je sa sjedištem u ostatku svijeta, izvan Sjedinjenih Država (79).

Iako sve to, na prvi pogled, izgleda lijepo, u posljednjih pet godina samo je mali broj svemirskih startup tvrtki počeo zarađivati od onoga što izrađuju. Što i nije previše neobično – tri četvrtine startup tvrtki zapravo nikad ne vrati uložen novac investitorima.

Zanimljivo je, dosta novca u svemirske startup tvrtke uložila je država, prije svega američka, koja je nakon osnivanja nove, svemirske grane svojih oružanih snaga (U.S. Space Force) izdvojila dosta novca putem nekoliko svojih agencija. U kineske svemriske startupe, naravno, najviše ulaže kineska država.

Što se tiče ove godine, očekuje se da će najveće količine svježeg novca doći opet u navedene četiri najveće tvrtke no i mnogi manji svemirski startupi najavili su nove runde financiranja.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: