U porezne oaze ode 200 milijardi dolara godišnje

40 posto dobiti multinacionalnih korporacija završi u poreznim oazama

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 9. ožujka 2020. – Najnovije istraživanje pokazuje kako čak 40 posto dobiti multinacionalnih korporacija završi u državama i drugim teritorijima koji funkcioniraju kao oaze za premještanje prihoda.

Uz to, 10 posto tvrtki s popisa najvećih svjetskih multinacionalnih korporacija odgovorne su za gotovo 98 posto te djelatnosti. Rezultat: gubitak od 200 milijardi dolara od ukupne vrijednosti poreza koji se prikuplja diljem svijeta.

Jedan od razloga takvog ponašanja nalazi se u jednom vrlo starom propisu, donesenom prije gotovo stotinu godina, koji multinacionalkama omogućava poslovanje kao da se sastoje od mnoštva nacionalnih ispostava, a ne kao da su jedna tvrtka.

Danas, svaka od globalnih kompanija na svaki dolar prijavljenog prihoda plaća oko 30 posto poreza na dobit, bilo da posluje u Sjedinjenim Državama ili Njemačkoj, ali ne i ako taj prihod prijave, recimo, na Bermudima gdje nema poreza na dobit ili u nekoj drugoj državi (Luxembourg, Portoriko, itd.) gdje su ti porezi znatno niži nego u najsnažnijem svjetskom i najsnažnijem europskom gospodarstvu.

Strategija minimiziranja poreza prebacivanjem dobiti u razne režime s nižim stopama stara je praksa kojom se koriste mnoge multinacionalne, globalno poslujuće tvrtke – kompanije kao što su Amazon, Google, IKEA, Nike i mnoštvo drugih.

Istraživanje koje je ustanovilo da te tvrtke izbjegavaju plaćanje poreza temelji se na odnedavno dostupnim makroekonomskim podacima o poslovanju stranih podružnica.

Te brojke sastoje se od iznosa plaća koje te tvrtke plaćaju zaposlenima u svojim podružnicama, od podataka o prihodima koje generiraju u pojedinim zemljama, i drugim podacima koji su do sada bili nedostupni.

Autori istraživanja, Thomas Tørsløv, Ludvig Wier i Gabriel Zucman, su na temelju tih podataka izradili novu bazu koja pokazuje koliko je svaka multinacionalka ostvarila dobiti u svakoj od zemalja u kojoj posluje. Preciznije, riječ je o omjeru dobiti prije oporezivanja u odnosu na plaće zaposlenih. Svoje istraživanje opisali su podrobnije u posebnom članku objavljenom na mrežnim stranicama Svjetskog gospodarskog foruma.

U zemljama koje nisu porezne oaze, strane tvrtke koje u njima operiraju u pravilu su manje profitabilne od lokalnih tvrtki. U zemljama koje su porezne oaze je suprotno: strane tvrtke su puno profitabilnije od domaćih.

Omjer dobiti prije oporezivanja i plaća je, kod lokalnih tvrtki, negdje između 30 do 40 posto, a u stranih kompanija u zemljama poreznim oazama – kao što je, primjerice, Irska, taj odnos je nevjerojatnih 1600 posto!

Autori istraživanja zaključili su da svijet tom praksom gubi najmanje deset posto poreznih prihoda, ili, preračunato u novac, 200 milijardi dolara godišnje.

Detaljne statistike o tome, i samo istraživanje, nalaze se na internetskom odredištu missingprofits.world gdje na brojnim interaktivnim kartama možete vidjeti koje zemlje privlače, ako je gube novac u toj financijskoj igri.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: