U svijetu ima 490 “jednorog” tvrtki

Jednorog je tvrtka od milijardu i više dolara

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 31. kolovoza 2020. – Danas u svijetu radi 490 tvrtki čija tržišna kapitalizacija prelazi vrijednost od jedne milijarde dolara. Ukupno, tih 490 “jednoroga” vrijedi 1,5 bilijuna (više od 1500 milijardi) dolara. Dva najvrijednija jednoroga su kineske tvrkte – ByteDance, tehno konglomerat poznat po aplikaciji (između dvadesetak ostalih) TikTok i platforma za upravljanje prijevozom, Didi Chuxing.

Tržišna kapitalizacija ByteDancea veća je od 140 milijardi dolara – što znači da je ByteDance i “hectocorn” – tvrtka s tržišnom kapitalizacijom većom od sto milijardi dolara.

Nakon tih kineskih kompanija, više od pola na popisu deset najvrijednijih jednoroga su američke tvrtke, kao što su Palantir (kibernetička zaštita, većinu prihoda stječu od ustanova iz javnog sektora) i svima poznati Airbnb.

U prvih deset nalazi se i indijska tvrtka koja upravlja platformom za plaćanja, Paytm. Na popisu 490 jednoroga, koji je napravila tvrtka CB Insights, nalazi se 66 jednorog tvrtki koji je bave razvojem neke od financijskih tehnologija, a 46 ih razvija zdravstvene aplikacije i uređaje.

Naš Infobip je upravo ušao na taj popis, na 485. mjestu.

Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: