Ubrzati digitalizaciju hrvatskih gradova

Konferencija cITy Upgrade

0 Flares 0 Flares ×

5. srpnja 2021. – Krajem prošloga tjedna u Umagu, najzapadnijem hrvatskom gradu, održana je konferencija cITy Upgrade, na kojoj su novi gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka prvi puta zajedno diskutirali o digitalizaciji svojih općina. Razgovarali su o zatečenom stanju u svojim gradovima te o prioritetima kada je riječ o digitalizaciji javnih usluga koje podižu kvalitetu života građana.

Novi gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka prvi puta zajedno diskutirali su o digitalizaciji svojih općina. Foto: LC

Konferencija cITy Upgrade, održana četvrti put, okupila je stotinjak sudionika. Opći zaključak skupa je da je najveći problem s kojim se suočavaju gradovi u procesima digitalizacije, nedostatak IT stručnjaka – što ih navodi na bližu suradnju s akademskom zajednicom. Što se tiče samih tehnologija, u fokusu su digitalna infrastruktura, 5G, kibernetička sigurnost i podatkovni centri.

Rijeka je najviše digitaliziran grad u Hrvatskoj, Split ima nekoliko kvalitetnih digitalnih usluga, Zagreb ima prostora za nove digitalne usluge, a Osijek tek mora ostvariti sve potencijale digitalizacije.

Jedna od tema konferencije bio je i utjecaj pandemije na digitalizaciju – ubrzala ju je, te mogućnosti financiranja digitalizacijskih projekata iz EU fondova.

Nacionalni plan oporavka te #NextGenerationEU plan donose sredstva za iduće programsko razdoblje s fokusom na digitalnu i zelenu tranziciju, a lani smo iz fondova u Hrvatskoj financirali projekte u vrijednosti od 1,2 milijardi kuna. Tema su bile i strategije razvoja pametnih gradova.

Konferencija u organizaciji Udruge gradova okuplja je 127 hrvatskih gradova i Umagu je okupila gradonačelnike, gospodarske partnere, pročelnike, donositelje odluka u komunalnim društvima te službenike uključene u planiranje i provedbu projekata i digitalnog razvoja.

Više pojedinosti: http://cityupgrade.hr/


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: