Udvostručavanje broja bezgotovinskih transakcija

U slijedećih pet godina

0 Flares 0 Flares ×

16. lipnja 2021. – Najnovije istraživanje analitičke kuće PwC pokazuje kako su bezgotovinska plaćanja, dio financijskog sektora koji je dobro rastao i prije pandemije (u formi poruke s mobitela za plaćanje parkinga ili karte u javnom prijevozu te korištenja QR koda za kupnju namirnica, itd.) tijekom krize eksplodirala. Istraživanje predviđa povećanje globalnog obujma bezgotovinskih plaćanja za više od 80 % od 2020. do 2025. godine, s približno bilijun transakcija na gotovo dva bilijuna, a to će se gotovo utrostručiti do 2030. godine.

Drugim riječima, do 2030. godine broj bezgotovinskih transakcija po stanovniku bit će otprilike dvostruko do trostruko veći od trenutačne razine. Obujam bezgotovinskih transakcija porast će od 2020. do 2025. za 109 %, a zatim od 2025. do 2030. za 76 %.

Regija Azija-Pacifik najbrže će rasti, nakon čega slijede Afrika (78 % sa 64 %) i Europa (64 % s 39 %), a zatim Latinska Amerika (52 % sa 48 %), dok će najsporiji rast imati SAD i Kanada (43 % sa 35 %).

Istraživanje tvrtke PwC naglašavaju i ključne teme koje utječu na sektor platnog prometa i ističu važnost načina na koji sektor reagira na ove trendove. To su, sve šire financijsko uključivanje u zemljama u razvoju, što će biti potaknuto mobilnim uređajima. Do 2025. godine prodor pametnih telefona vjerojatno će doseći 80 % na globalnoj razini, uglavnom kroz uvođenje na nova tržišta kao što su Indonezija, Pakistan i Meksiko.

Slijedeći trend ili tema je uvođenje digitalnih valuta i digitalnih novčanika. Zatim uvođenje novih infrastruktura platnog prometa, u kojima će se kartične i druge transakcije izvoditi putem zajedničkih platformi povezanih s računima. Ubrzava se i prekogranično plaćanje. Jedna od važnih tema su rizici i sigurnosna zaštita koji postaju glavna briga banaka, fintech tvrtki i upravitelja imovinom.

Izvještaj Payments 2025 & beyond – Navigating the payments matrix: Charting a course amid evolution nad revolution, može se preuzeti s ove poveznice.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: