Ugostitelji žele kompenzaciju

Ili ne jamče održavanje 100 tisuća radnih mjesta

0 Flares 0 Flares ×
Na konferenciji su sudjelovali Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb pri HOK-u i Dražen Boban, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK. / Foto: HUP

Zagreb, 27. studenog 2020. – Predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja zajedničkim su nastupom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca jučer predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera koje bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta dok brojnim objektima prijeti propast poslovanja.

Ugostitelji okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Udruzi Glas poduzetnika, Nacionalnoj udruzi ugostitelja, Udruženju ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK predstavili su dva paketa mjera koji bi pomogli u očuvanju opstojnosti sektora, a modeli su razrađeni po uzoru na zemlje članice EU koje već uvele slične mjere.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira se na mjerama kao što su smanjenje PDV-a, nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta, otpis poreza i doprinosa, obeštećenje po metru četvornom za trošak najma i covid kredite uz državne potpore za osiguranje likvidnosti.

Drugi model obeštećenja baziran je kratkoročnog karaktera i svodi se na osiguranje prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i oslobađanja svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja zaključavanja.

Uvažavajući razmjere krize, ugostitelji su jednoglasni u poruci da im je u trenutnoj situaciji najvažnije očuvati poslovanje i spriječiti val otpuštanja koji bi mogao uslijediti ukoliko se ne uvedu adekvatne kompenzacijske mjere.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: