Ugostiteljima promet pao za 50 posto

Traže se hitne sektorske mjere

0 Flares 0 Flares ×
Za spas ove turističke godine potrebno je i žurno pojednostavljenje postupka zapošljavanja stranaca iz trećih zemalja za rad u ugostiteljstvu.

18. lipnja 2021. – Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore traže žurno donošenje dodatnih modificiranih mjera za pomoć tom sektoru, koji više od godinu dana radi pod stalnim ograničenjima.

Traži se poseban sektorski pristup programu potpora za očuvanje radnih mjesta, preciznije, predlažu da se potpore osiguraju minimalno do kraja 2021. godine bez obzira na trajanje epidemioloških mjera te da se prag za dodjelu potpore oslobođenja od doprinosa na plaću od 4.000 kuna spusti na 30 posto pada prometa.

Prag za dodjelu potpore oslobođenja od doprinosa na plaću od 4.000 kuna spustiti na 30 posto pada prometa.

Što se tiče uvjeta ostvarivanja prava na naknadu plaćenih fiksnih troškova, iz Udruženja predlažu da se i tu prag ostvarenog pada prihoda/primitaka spusti na 30 posto i da se osigura isplata te potpore tijekom trajanja epidemioloških mjera, odnosno za cijelo razdoblje u kojem je ugostiteljima ograničeno poslovanje.

U kakvoj se situaciji nalazi djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića jasno pokazuje podatak iz sustava fiskalizacije. Iz toga je vidljivo da je u prvih pet mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen pad iznosa računa za 50 posto. Stoga ugostitelji predlažu i da se uzme u ozbiljno razmatranje trajno smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića i napitke i njegovo izjednačavanje sa smještajem i usluživanjem jela i slastica koje iznosi 13 posto.

Dodatno, za spas ove turističke godine potrebno je i žurno pojednostavljenje postupka zapošljavanja stranaca iz trećih zemalja za rad u ugostiteljstvu.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: