UI, 5G i digitalni zaposlenik

Konferencija DIGI TIME

0 Flares 0 Flares ×
Uvodno predavanje održao je Dejan Ljuština, iz tvrtke PwC, a konferencija je imala dva okrugla stola – o telekomunikaciji i o obrazovanju zaposlenika i namještenika u javnoj upravi.

Tri teme obilježile su već tradicionalnu DIGI TIME (Digitalizacija, Telekomunikacije, Informacije, Mediji, Entertainment) konferenciju – umjetna inteligencija, 5G mreže i obrazovanje digitalnih zaposlenika i službenika.

Umjetnom inteligencijom počinje se baviti sve više tvrtki na sve raznovrsnije načine.

Te thnologije više nisu rezervirane samo za goleme i financijski super-moćne svjetske tehno kompanije kao što su IBM, Microsoft, Google i ostale, već se primjenom neuralnih mreža i strojnog učenja danas mogu baviti svi – treba im samo dobra ideja i solidan, konkretan poslovni model njene primjene. Najviše se od umjetne intelignecije očekuje u zdravstvenom sektoru, iako, njene aplikacije ćemo imati u svakom zamislivom području ljudskog djelovanja.

5G je tehnologija od koje se očekuje da će spriječiti komoditizaciju svjetskog i svakog lokalnog telekomunikacijskog tržišta. Iako u EU već ima 114 slučajeva primjene te tehnologije, njena šira primjena traži dosta velika ulaganja i ubrzavanje procesa već tradicionalnog natezanja između telekom operatera i regulatora u pitanjima frekvencija i njihove cijene. Obećanja 5G tehnologija su velika, no realizaciju u širem smislu čekati ćemo još nekoliko godina.

Stvaranje digitalnih zaposlenika i službenika tema je koja se najbolje može opisati kao Gordijev čvor koji treba razmrsiti između dvije zapetljane niti – niti koja čini otpore tom procesu među konzervativnim zaposlenicima i službenicima te imperativa konkurentnosti koji je paradigma učinkovitosti javne uprave i produktivnosti svake tvrtke. Taj čvor se jednostavno rješava – Aleksandar Veliki je Gordijev čvor presjekao svojim mačem, pa će i oni koji donose odluke o digitalnoj transformaciji kako u javnom sektoru tako i u svakoj tvrtki, to riješiti istom metodom. Moraju “presjeći” rasprave o digitaliziaciji i činom volje početi je provoditi. Za slučaj da u to već nisu krenuli.

Više o konferenciji potražite na adresi: http://lider.events/digitime

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: