Ujedinjena Kraljevina štiti svoje javne medije

Zaštita BBC-ja, ITV-a i ostalih medija, na internetu i pametnim televizorima

0 Flares 0 Flares ×
Foto: Andrea Picquadio, Pexels

14. lipnja 2021. – Televizori spojeni na internet moraju aplikacije javnih medija držati na najvažnijim mjestima u sučeljima za prijenos programa, pravilo je predložene zakonodavne reforme u Ujedinjenoj Kraljevini kojoj je cilj zaštititi položaj javnih medija u digitalno doba, piše današnji Financial Times. To bi trebalo osnažiti javne medije u pregovorima s proizvođačima internetskih televizora, operativnih sustava za te uređaje i pametne mobitele i online platforme za razmjenu sadržaja (Google, Amazon, Facebook, Samsung, itd.)

Zakon koji predlaže Ofcom, regulator medija u Ujedinjenoj Kraljevini, trebao bi biti donešen prije početka slijedeće godine, a sam nacrt će pred britanski parlament doći u slijedećih mjesec dana. Riječ je o propisu koji svoj uzor nalazi u odredbama zakona kakav je već donijela Australija – koji internetske platforme za razmjenu sadržaja prisiljava na plaćanje prenošenja vijesti.

Ofcom očekuje od medija i ministara u Vladi Ujedinjene Kraljevine podršku pri donošenju navedenog zakona koji, za razliku od slične američke legislative, treba onemogućiti internetske platforme za razmjenu sadržaja u traženju udjela od čak 30 posto oglašivačkog prihoda, koji mediji ostvare zato što čitatelji i gledatelji do njihovih sadržaja dolaze putem uređaja spojenih na internet, pametnim televizorima, mobitelima i ostalima.

Amazon, Google i Samsung nisu uspjeli te uvjete nametnuti u Ujedinjenoj Kraljevini, a u Ofcomu i u medijima nadaju se da će se novim zakonom to i dugoročno spriječiti.

Što se tiče medija, oni žele da zakonodavac postavi minimalne uvjete prema kojima će se njihovih sadržaji pozicionirati i prenositi na internetskim platformama i pametnim televizorima, kako bi dobili bolju pregovaračku poziciju u poslovnim odnosima s tehno gigantima i kako bi mogli naplatiti dodatne funkcionalnosti, bilo da je riječ o novim programima ili uslugama.

Zakon kojim bi se jamčio istaknut položaj javnih medija na platformama za prijenos sadažaja predložen je u Ujedinjenoj Kraljevini još 2019. godine, no panedmija je odgodila javnu raspravu i zakonodavnu proceduru.

Što se tiče prozvanih tvrtki, one su već reagirale uobičajenom retorikom: postavljanje bilo kakvih ograničenja njihovim poslovnim modelima povisiti će troškove, povećati cijene, ograničiti inovacije, itd.


Članak je preuzet s portala Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava: www.dznap.hr


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: