Ukupni prihod softverskih izvoznika: 5,85 milijardi

CISEx 2021.

0 Flares 0 Flares ×

4. srpnja 2022. – Hrvatska udruga softverskih izvoznika svake godine provodi analizu poslovnih rezultata svojih tvrtki članica. U toj analizi koriste se javno dostupni podaci u bazi Financijske agencije, a obzirom da se struktura članstva svake godine mijenja, analiza donosi i višegodišnje pokazatelje za trenutno članstvo.

Najnovija analiza donosi financijske podatke za 2021. godinu koja je, baš kao i svaka prethodna, rekordna po apsolutnim vrijednostima prihoda, izvoza, broja zaposlenika.

Analiza obuhvaća 277 tvrtki članice CISEx-a čiji su financijski izvještaji javno dostupni do trenutka ove analize, što znači da su ukupne brojke i nešto veće jer nedostaju podaci za dio članova.

Top 5 najvećih izvoznika u CISEx-u u 2021. godini čine: Infobip d.o.o., Span d.d., Nanobit d.o.o., Rimac Automobili d.o.o., te Pet Minuta d.o.o.

Ukupni prihodi članica CISEx-a (bez povezanih društava) prelaze 5,85 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva dostižu 3,23 milijarde kuna u 2021. Rast prihoda iz inozemstva je 21% u odnosu na 2020. godinu.

CISEx-ovci su lani otvorili 1.211 novih radnih mjesta te su prema satima rada zapošljavali 9.571 zaposlenika, što je godišnji rast od 14%.

Podatke CISEx-a za 2021. treba promatrati u kontekstu nekoliko ključnih situacija koje značajno utječu na iskazane podatke:

– jedna velika tvrtka više nije članica udruge uslijed restrukturiranja unutar grupe i izdvajanja IT segmenta
(ta nova tvrtka je sada članica udruge, ali s višestruko manjim brojkama);

– neto marža i dobit na razini svih članica je značajno pala, primarno uslijed specifičnog poslovanja i situacije u jednoj tvrtki koja je zabilježila visoke gubitke
(uz rekordne investicije, tako da nema panike);

– rast izvoza je niži od prosjeka J62, što je iznenađenje. Jedan od razloga je značajan pad izvoza članica koje se bave računalnim igrama. One i dalje bilježe odlične rezultate, ali je bilo nemoguće ponoviti rekordnu 2020. godinu u kojoj je rast bio ogroman uslijed COVID19 pandemije.

– neto izvoz CISEx članica je iznosio solidnih 2,1 milijardu kuna (izvoz minus uvoz).

Detaljnije o analizi brojki 2021. godine pronađite na blogu udruge CISEx


 

 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: