Ulaganja u vodik u Hrvatskoj i EU

I do 470 milijardi eura

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 24. rujan 2020. Ulaganja u vodik iz obnovljivih izvora u Europi bi do 2050. godine mogla dosegnuti iznose od 470 milijardi eura, a što se tiče Hrvatske, snažnije uvođenje vodika kao još jedne zelene opcije pomoglo bi bržem ostvarivanju ciljeva dekarbonizacije, smanjilo ovisnost Hrvatske o uvozu energenata i potaknulo razvoj domaće industrije, zaključak je danas održane konferencije Čisti vodik u razvoju, proizvodnji i primjeni u Hrvatskoj. Domaćin konferencije bila je tvrtka DOK-ING.

Vjekoslav Majetić, direktor tvrtke DOK-ING, na otvorenju konferencije o vodiku. / Foto: DOK-ING

Riječ je o prvoj konferenciji Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka u uvođenju vodika kao novog energenta na hrvatsko tržište, a održana je uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i uz partnerstvo HGK.

Inače, Hrvatska se obvezala na ispunjenje cilja od 13,2 posto obnovljivih izvora energije u prometu do 2030. Udio vodika iznosio bi 0,3 posto i postavilo bi se šest pumpnih stanica do 2030. godine. HGK je u procesu izrade Nacionalnog klimatsko-energetskog plana tražila veću ambicioznost i veći udio vodika u prometu te predlagala da taj udio iznosi 0,5 posto.

U prosincu 2019. EU je usvojila Europski zeleni plan kojim definira tranziciju tvrtki i cilj klimatske neutralnosti do 2050. godine. U protekla dva tjedna svjedočili smo i raspravama o novim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030.

Ovako ambiciozno postavljeni ciljevi u fokus stavljaju nove energente poput vodika, za postizanje čistog i održivog gospodarstva, kao rješenje za dekarbonizaciju industrijskih procesa i gospodarskih sektora u kojima je smanjenje emisija teško postići.

Vodik je uključen u Integrirani energetski i klimatski plan, kao jedan od najvažnijih planova za idućih deset godina i dio je zajedničke EU politike za dekarbonizaciju. EU planira niz opcija za financiranje vodikovih tehnologija. Uspostavlja se inovacijski fond za od 2020. do 2030., ali mnogi operativni programi su tek u razradi.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: