Ulaganje u startup koji pomaže blokiranima

Feelsgood investira 1,3 milijuna eura u BE-ON

0 Flares 0 Flares ×

1. prosinca 2021. – Feelsgood, prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, sklopio je ugovor o ulaganju u domaći startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,3 milijuna eura koja će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi.

Pozitivni utjecaj na društvo jedan je od osnovnih kriterija kojima se Feelsgood vodi pri odabiru poduzeća u koja će uložiti. Taj utjecaj mora biti mjerljiv te usklađen s ostvarivanjem 17 ciljeva održivog poslovanja UN-a, bez obzira radi li se o okolišnim, ekonomskim ili društvenim izazovima u životima ljudi.

Sabine Gradištanac-Škrgatić, direktorica BeOna, i Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood. Foto: Feelsgood.

Prema najnovijim dostupnim podacima u Hrvatskoj je preko 240.000 ovršenih potrošača. To je tek neznatno manje nego lani, no njihov dug je istovremeno gotovo 5% veći te samo glavnica iznosi 18,2 milijuna, a kamate još dodatnih 6,8 milijardi kuna. Osim ovih službenih brojki, procjenjuje se da se još najmanje toliko građana nalazi na samom rubu blokade čime dolazimo do poražavajućih pola milijuna stanovnika Hrvatske u ozbiljnim financijskim, a samim time i životnim te društvenim poteškoćama.
BE-ON ima ulogu savjetodavca takvim građanima, ali i ulogu kreditnog posrednika s modelom poslovanja koji su samostalno osmislili, a posjeduju i sva potrebna odobrenja. Imaju i vlastito rješenje preuzimanja obveza prema vjerovnicima pa tako 40 do 60 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izaći iz blokade i vratiti se na financijsko tržište te povećati kvalitetu svog života.

Pomoć u rješavanju stvarnih problema hrvatskog društva kroz investicije osnovna je misija fonda Feelsgood koji je u cijelosti razvijen u Hrvatskoj, a i sav investicijski kapital od otprilike 30 milijuna eura nalazi se našoj zemlji.


Feelsgood Social Impact Investment Fund je prvi potpuno hrvatski fond rizičnog kapitala i prvi u Hrvatskoj koji financira startupe koji isključivo na održiv i profitabilan način osiguravaju pozitivan utjecaj na društvo. Projekti tih, pretežno malih i srednjih poduzeća, trebaju ostvarivati dobar i mjerljiv društveni učinak, a Feelsgood svojom investicijom u njih dodatno pojačava tu pozitivnu promjenu u važnim društvenim ili ekološkim izazovima, usklađenim s UN-ovih 17 ciljeva održivog poslovanja. Feelsgood je i prvi investicijski fondu u cijelosti razvijen u Hrvatskoj – od ideje i registracije tvrtke, preko prikupljanja svih regulatornih dozvola pri Hanfi, pa sve do sredstava koja se također nalaze u Hrvatskoj. Fond raspolaže s 30 milijuna eura investicijskog kapitala te osigurava isključivo kapital za rast, a Europski investicijski fond je pojedinačno najveći investitor u hrvatski Feelsgood, dok je najveći privatni Bellabeat Inc.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: