Umjetna inteligencija i transformacija

Windays 2019

0 Flares 0 Flares ×

Podaci i umjetna inteligencija kao generatori gospodarstva i bolje budućnosti ljudskog društva, osnovna su tema ovogodišnje poslovno-tehnološke konferencije Windays 2019, koja se tijekom ovoga tjedna održava u Šibeniku.

Na više od 150 predavanja sudjeluje više od 2000 informatičkih stručnjaka, poslovnih ljudi, predstavnika javne administracije i akademske zajednice.

Predavanja se održavaju usporedo u pet tematskih nizova, sadržajno koncipiranim prema šest za Microsoft ključnih industrija: financije, proizvodnja, maloprodaja javni sektor, obrazovanje i zdravsto. Teme obilježene suradnjom tehnoloških tvrtki i zdravstvenog sektora i ove godine su predstavljene u posebnom nizu nazvanom Hospital Days 2019 – konferencijom u konferenciji, svojevrsnom nasljednicom nekadašnje stručne konferencije koju je organizirala tvrtka IN2 Grupa.

Na Windays konferenciji, između mnogih ostalih, predstavljeno je i rješenje tvrtke Newton Techologies Adria – softver za pretvaranje govora u tekst koji je prilagođen i hrvatskom jeziku, koji se već primjenjuje u zdravstvu i pravosuđu u Hrvatskoj.

Na Windays konferenciji navedeno i jedno novije istraživanje koje pokazuje kako će već slijedeće godine čak 85 posto tvrtki u svijetu koristiti neki oblik umjetne inteligencije u bar jednom poslovnom procesu. “To je dobar trend, no tvrtke bi trebale, u projektima ugradnje umjetne inteligencije u poslovne procese ipak pristupati holistički – imajući na umu cjelovitost svog poslovanja”, izjavila je u svom uvodnom govoru na Windays 2019 konferenciji, Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Rješenja utemeljena na umjetnoj inteligenciji će u svim područjima ljudskog djelovanja, a posebno u industrijama oplemenjenima tim tehnologijama – kad budu sveobuhvatno primijenjena – generirati najmanje 14 posto rasta globalnog BDP-a (prema istraživanju analitičkih kuća PwC, Economist Intelligence Unit i Ignit). Kad se to izrazi u novcu, tehnološka rješenja umjetne inteligencije generirati će, potencijalno, gotovo 16 bilijuna ( 16 tisuća milijardi) u novoj vrijednosti, u cijelome svijetu.

Više pojedinosti o Windays 19 konferenciji potražite na Internetu: www.windays.hr

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: