Umjetna inteligencija je dobra

UI vodi boljoj budućnosti

0 Flares 0 Flares ×

Više od 200 sudionika okupilo se u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER-u na konferenciji AI4GOOD i raspravljalo o korisnim primjenama umjetne inteligencije za održiv rast društva, poslovanja i svakodnevice – i to kroz razvoj konkretnih projekata u Hrvatskoj.

Umjetna inteligencija (UI) pruža nove mogućnosti u rješavanju postojećih problema. No, mora biti pravilno usmjerena, glavni je zaključak.

Na konferencixi AI4GOOD raspravljalo se i o regulatornom okviru umjetne inteligencije, koji je upravo u nastajanju za područje Europske unije.

Tu je potrebna suradnja poslovne, akademske i stručne zajednice u utvrđivanju temeljnih vrijednosti i načela tzv. etičkih smjernica za umjetnu inteligenciju, a koja će oblikovati budućnost te industrije.

Analitičari tvrtke za istraživanje tehnoloških tržišta, Garnter, pokazuju da će umjetna inteligencija pozitivno djelovati na zapošljavanje u budućnosti, no pitanje je da li mi u Hrvatskoj obrazujemo ljude koji će moći raditi u poslovima koje će kreirati tehnologije umjetne inteligencije.

Uz to, na razvoju umjetne inteligencije trebaju raditi inženjeri i stručnjaci iz područja humanističkih znanosti.

U drugom dijelu konferencije, izneseni su konkretni primjeri primjene umjetne inteligencije za rješavanje važnih društvenih problema te su se predstavili startupi koji razvijaju proizvode i usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji: BonsAI, ZASTI, Luana.ai, Luminum ICT, Silver Monitor.

Uz to poseban naglasak je stavljen na područje zdravstva – umjetna inteligencija može pomoći da se medicinska rješenja u potpunosti baziraju na činjenicama što će izrazito unaprijediti liječenje – bez digitalnih tehnologija ne može se unaprijediti svjetski zdravstveni sustav.

Konferenciju je organizirala zajednica AI2FUTURE u suradnji s Microsoftom te partnerima Zagrebačkim inovacijskim centrom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, tvrtkom Eventa01

Do idućeg događanja AI2FUTURE zajednica će se nastaviti periodički okupljati te nastaviti razvijati područje umjetne inteligencije te njenu primjenu u društvu i pri razvoju novih poslovnih modela.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: