Umjetna inteligencija testira startupe

Novi alat ulagača-anđela i fondova rizičnog kapitala

0 Flares 0 Flares ×

6. travnja 2021. – Ulagači anđeli skupina su ljudi koja je među prvima financirala tvrtke koje se bave razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Sad su odlučili te tehnologije koristiti kao pomagalo pri donošenju odluka o slijedećim investicijama.

Svi koji su se bar jednom okušali u analizi novog tehno projekta ili startup tvrtke, znaju koliko to može biti naporan i vremenski zahtjevan posao, s često neizvjesnim rezultatom.

Zato su neki, budući da se nalazimo u dobu posvemašnje automatizacije, došli na ideju da i to automatiziraju pa imamo sve veći broj ulagača anđela i fondova rizičnog kapitala koji su odlučili posao proučavanja startup ekipa i njihovih proizvoda i projekata – prebaciti algoritmima.

Sada se tehnologijama umjetne inteligencije u analizi startupa koristi tek pet posto ulagača, no, prema novom istraživanju analitičke tvrtke Gartner, (Tech Providers 2025: AI Is Transforming Investor Positioning for Tech CEOs) u samo pet godina, u više od tri četvrtine svih odluka o ulaganjima riječ će imati i umjetna inteligencija.

Umjetna inteligencija analizirati će financijske podatke startupa, članove tima, sam tim, iskustvo zaposlenika (gdje su prije bili zaposleni, kojim vještinama vladaju, npr.), strategiju razvoja pa čak i one fine nijanse u kojma je ljudima do sada više pomagala intuicija, a manje matematika i logika.

Koliko je stvar ozbiljna, pokazuju podaci iz navedenog istraživanja, koji kažu da sve više ulagača sami razvijaju UI softvere za analizu startupa.

Jedan takav alat, koji primijenjuje fond rizičnog kapitala iz Silicijske doline, korisiti se algoritmima strojnog učenja, uvježbanima da izvuku sve potrebne podatke iz više od sto tisuća prethodnih analiza, koje su napravili ljudi.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: