Umjetna inteligencija u Hrvatskoj

AI4INDUSTRY

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 10. prosinca 2019 – Konferencija AI4INDUSTRY okupila je više od 150 sudionika, predstavnika ICT tvrtki i državne administracije u poslovnom centru Matis. Ljudi su to koji su prepoznali potencijal umjetne inteligencije kao tehnologije koja Hrvatsku može pozicionirati na globalnu mapu kao zemlju koja stvara inovacije na tom području.

Konferencija se održala u sklopu inicijative AI2FUTURE koja već tri godine okuplja poslovnu i ICT zajednicu kako bi potaknula svijest o važnosti umjetne inteligencije te njezinu primjenu u poslovanju.

AI projekti se mogu grupirati u tri kategorije: kognitivna automatizacija, kognitivni angažman i kognitivni uvid. Primjeri takvih projekata u Hrvatskoj su tvrtka Gideon Brothers, koja je razvila je prvog industrijskog robota koji omogućava automatizaciju proizvodnje, tvrtka BonsAI koja je za INA-u razvila chatbot koji zaposlenima pruža korisne informacije i dostupan je 24/7, a Erste Group je uz pomoć AI-a razvio detekciju pokušaja kartične prijevare u stvarnom vremenu.

Sven Lončarić s fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predstavio je novoosnovani Centar za umjetnu inteligenciju. Centar koji je počeo s radom u listopadu 2019. objedinjava čak 18 laboratorija u kojima radi više od 100 istraživača, a misija mu je da postane vrhunski istraživački centar koji će razvijati i unaprjeđivati teorijska znanja o umjetnoj inteligenciji te poticati razvoj AI rješenja, „služiti“ industriji kao „banka znanja“ i surađivati s njom te educirati kroz razne treninge i radionice.

Organizator konferencije je objavio kako inicijativa AI2FUTURE radi na osnivanju hrvatske AI udruge koja će promovirati prednosti umjetne inteligencije te educirati i poticati poduzetnički i javni sektor da koristi ovu tehnologiju koja mijenja poslovanje putem inovacija.

Najavljena su i nova okupljanja na temu umjetne inteligencije tijekom 2020. godine. Organizator konferencije AI4INDUSTRY je EVENTA01 u partnerstvu s Microsoftom.

Više informacija o konferenciji može se pronaći na www.ai2future.com

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: