Umjetna inteligencija u poslu

Comping Back to Work 2019

0 Flares 0 Flares ×
Alojzije Jukić, predsjednik uprave, Comping

Zagreb, 13. rujna 2019. – “Posao je djelatnost koju definira kontinuirana transformacija, a svaka tvrtka dobar dio svoje budućnosti može isčitati već iz svoje povijesti – iz već prikupljenih i promišljenih podataka. Umjetna inteligencija samo je nova tehnologija koju tvrtke primjenjuju u optimizaciji svojih procesa i u osmišljavanju inovacija. To radimo i mi u Compingu. Primjerice, ove godine sklopili smo strateško partnerstvo s tvrtkom SAS Institute koje nam donosi nova znanja u domeni analitike, a isto tako nova suradnja s tvrkom Dell Technologies donosi nam novu prednost u području pohrane podataka. Analiza i pohrana podataka preduvjet su u radu s algoritmima umjetne inteligencije”, izjavio je Alojzije Jukić, predsjednik uprave tvrtke Comping, na otvaranju konferencije Back to Work već tradicionalnog jesenskog događaja kojim ova tvrtka obilježava početak poslovne sezone.

“Sve se bazira na podacima. Mi se trudimo ne samo pratiti trendove, već i pokretati iste. Konkretno, rješavati probleme klijenata. Razvoj umjetne inteligencije utječe i na gospodarstvo te se očekuje da će do kraja 2020. ukupna javna i privatna ulaganja u EU dosegnuti vrijednost od najmanje 20 milijardi eura,” zaključio je Jukić.

Ovogodišnja poslovna predviđanja kažu kako će do kraja 2019. više od 20 posto djelatnika koristiti tehnologiju automatske pomoći pri donošenju odluka, dok će više od tri milijuna zaposlenih biti pod nadzorom „robošefova“. Do kraja 2020. godine autonomni softverski agenti izvan ljudske kontrole sudjelovat će u čak pet posto financijskih transakcija, a prema nedavnom istraživanju Forbesa provedenom na 300-tinjak rukovoditelja, 95 posto njih vjeruje da će umjetna inteligencija igrati važnu ulogu u njihovu poslovanju bliskoj budućnosti.

Hrvatski nacionalni plan umjetne inteligencije i dalje je u izradi te se očekuje da će biti dovršen do kraja 2019. čime će se prekoračiti prvotni okvir koji je zacrtala Europska unija, ali naše tvrtke prate trendove te se neprestano prilagođavaju i mijenjaju.

Peto izdanje konferencije Back to Work dovršeno je panel raspravom na temu „Kako će izgledati povratak na posao 2025.?“ Sudjelovali su Miloš Djurković, direktor SAS Institute za Adriatik regiju, Tomislav Križan, CEO Atomic Inteligence, Prof. Ivan Petrović, voditelj Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u i Davor Runje suosnivač tvrtke ZASTI.

Više pojedinosti potražite na www.comping.hr

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: