Umjetna inteligencija u poslu

Priručnik za odgovornu primjenu

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 16. srpanj 2019. – Današnji rascjepkani pristup razvoju i integraciji umjetne inteligencije (UI) izlaže tvrtke i druge organizacije koje primjejuju tu tehologiju potencijalnim rizicima. Kako bi se izbjeglo te rizike, organizacije se u svojim strategijama, dizajnu, razvoju i implementaciji UI rješenja trebaju usredotočiti na pet dimenzija – upravljanje, etiku i regulativu, mogućnosti tumačenja i objašnjavanja, stabilnost i sigurnost te pristranost i pravednost, zaključak je najnovijeg priručnika tvrtke PwC

U istraživanju, provedenom ranije ove godine, 85 % predsjednika uprava izjavilo je kako će umjetna inteligencija značajno promijeniti način na koji posluju tijekom sljedećih pet godina, a 84 % je priznalo da odluke utemeljene na umjetnoj inteligenciji moraju moći objasniti kako bi im se moglo vjerovati.

Dijagnostički upitnik, koji je sastavni dio PwC-ovog Priručnika za odgovornu primjenu umjetne inteligencije, omogućuje organizacijama procjenu vlastitog razumijevanja i primjene odgovornih i etičkih praksi na području umjetne inteligencije. U svibnju i lipnju 2019. godine upitnik je ispunilo oko 250 ispitanika koji se bave razvojem i implementacijom umjetne inteligencije.

Rezultati pokazuju nezrelost i nedosljednost u razumijevanju i primjeni odgovornih i etičkih praksi na području umjetne inteligencije:

  • Samo 25 % ispitanika izjavilo je kako će prije primjene rješenja na području umjetne inteligencije prvo razmotriti njihove etičke implikacije.
  • Jedan od pet (20 %) ima jasno definirane postupke za utvrđivanje rizika povezanih s umjetnom inteligencijom.
  • Više od 60 % oslanja se na programere, neformalne procese ili nema dokumentirane procedure.
  • Postoje etički okviri ili razmatranja na području umjetne inteligencije, ali provedba nije bila dosljedna.
  • 56 % je izjavilo kako bi im bilo teško utvrditi uzrok u slučaju da umjetna inteligencija njihove organizacije učini nešto pogrešno.
  • Više od polovice ispitanika nije formaliziralo pristup procjeni umjetne inteligencije u pogledu pristranosti, navodeći kao razloge nedostatak znanja i alata te ad hoc procjene.
  • 39 % ispitanika koji imaju UI u širokoj primjena bili su samo „donekle” sigurni da znaju kako zaustaviti svoju UI ako nešto krene po zlu.

Kako bi se ostvarila korist od produktivnosti UI, za uspjeh su potrebne integrirane organizacijske i kadrovske strategije i planiranje. Rukovoditelji najviše razine svakako bi trebali preispitati sadašnju i buduću praksu na području umjetne inteligencije unutar svoje organizacije, postavljajući pitanja ne samo kako bi se odgovorili na potencijalne rizike, nego i kako bi utvrdili postoje li odgovarajuća strategija, kontrole i procesi.Jer, odluke koje donosi umjetna inteligencija ne razlikuju se od onih koje donose ljudi.

U oba slučaja potrebno je obrazložiti svoje izbore i razumjeti povezane troškove i posljedice. Tu nije riječ samo o tehnološkim rješenjima za otkrivanje pristranosti, ispravljanje, obrazlaganje i izgradnju sigurnih i pouzdanih sustava. Potrebna je nova razina holističkog vodstva koje razmatra etičke dimenzije te dimenzije odgovornosti utjecaja tehnologije na poslovanja.

PwC-ov priručnik za odgovornu primjenu umjetne inteligencije sadrži fleksibilan i prilagodljiv paket globalnih mogućnosti, a osmišljen je kako bi omogućio i podržao procjenu i razvoj umjetne inteligencije unutar organizacije, prilagođen njezinim jedinstvenim poslovnim zahtjevima i razini zrelosti na području umjetne inteligencije.

Još nekoliko pojedinosti o istraživanju:

Oko 250 viših rukovoditelja ispunilo je u svibnju i lipnju 2019. godine PwC-ov dijagnostički upitnik o odgovornoj primjeni umjetne inteligencije, procjenjujući razvoj, implementaciju i kontinuirano upravljanje svojim rješenjima na području umjetne inteligencije u odnosu na pet ključnih dimenzija odgovorne umjetne inteligencije: upravljanje, etika i regulatorna pitanja, mogućnost tumačenja i objašnjavanja, stabilnost i sigurnost, te pristranost i pravednost. Saznajte više o PwC-ovom Priručniku za odgovornu primjenu umjetne inteligencije na www.pwc.com/rai.

Među osnovnim pokretačima ulaganja u UI nalaze se prednosti poboljšanja učinkovitosti, podrška održivom donošenju odluka (AI for Good), povećanje prihoda, inovacije i smanjenje rizika.

U 2017. godini PwC je procijenio rast globalnog BDP-a za 14 % do 2030. kao posljedica umjetne inteligencije, što je iznos od dodatnih 15,7 bilijuna dolara.

Za više informacija posjetite:
https://www.pwc.com/gx/en/issues/data-and-analytics/publications/artificial-intelligence-study.html

____

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: