Umjetna inteligencija umjesto zastupnika?

Istraživanje

0 Flares 0 Flares ×

6. lipnja 2021. – Nešto malo više od pola stanovnika Europske unije (51%) ne bi imalo ništa protiv da se u nacionalnim i europskom parlamentu ljude zastupnike zamijeni algoritmima umjetne inteligencije, jedan je od intrigantnijih nalaza godišnje studije European Tech Insights, nastale istraživanjima koje je proveo IE University Center for the Governance of Change.

Istraživanje je provedeno anketom 2769 osoba iz 11 zemalja iz cijeloga svijeta, koje se pitalo bi li podržali smanjenje broja zastupnika u parlamentima, tako da ih zamijene sustavi umjetne inteligencije, koji bi imali pristup podacima svih građana.

Većina je bila protiv toga u Ujedinjenoj Kraljevini (69%), Sjedinjenim Državama (60%) Nizozemskoj (56%) i Njemačkoj (54%). Za zamjenu na izborima izabranih zastupnika bili su u Kini (75%), Španjolskoj (66%), Italiji (59%) i Estoniji (56%).

 

Podrška umjetnoj inteligenciji jasno je podijeljena prema dobu ispitanika – mlađi su za umjetnu inteligenciju, a stariji od 55 su protiv umjetne inteligencije kao zakonodavca. Infografika: IE University Center

Jedan od zaključaka istraživanja je da nalazi više govore o tome što ljudi osjećaju prema zastupnicima u parlamentima, a manje što osjećaju prema umjetnoj inteligenciji. Pročitajte i Širu analizu navedenog istraživanja, koja pokazuje zašto zamjena ljudi-zastupnika, algoritmima-zastupnicima ne bi bila dobra ideja.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: