Unaprijeđen model financiranja inovacija

EIC Pathfinder i EIC Accelerator

0 Flares 0 Flares ×

ZAGREB, 3. srpnja 2019. – Europska komisija u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Europskom poduzetničkom mrežom, predstavila je unaprijeđeni pilot-projekt Europskog vijeća za inovacije (EIC) Pathfinder 2019. – 2020.

Projekt Pathfinder 2019. – 2020 osmišljen je s ciljem pružanja podrške istraživačima i tvrtkama koji razvijaju inovativne i ambiciozne projekte s potencijalom za stvaranje novih tržišta i poticanje zapošljavanja, rasta i napretka u Europi. Kroz pilot-projekt EIC Pathfinder u razdoblju od 2019. do 2020. godine, na raspolaganju će biti više od 2 milijarde eura.

Cilj EIC Pathfinder programa je stvoriti novi inovacijski sustav, prema potrebama inovatora, kako bi Europa došla u vodeći položaj u području strateških tehnologija i inovacija – riječ je o razvoju proizvoda i usluga te raznih rješenja utemeljenih prije svega na tehnologijama poput umjetne inteligencije, bioinformatike i proizvodnje energije bez stvaranja štetnih emisija.

Pilot-projekt EIC Pathfinder podržavati će projekte utemeljen na navedenim naprednim tehnologijama od rane faze istraživanja, dok će se pilot-projektom EIC Accelerator financirati poduzeća i start-up tvrtke pri razvoju i širenju inovacija do razine na kojoj mogu privući privatna ulaganja. U okviru EIC Acceleratora poduzeća će imati pristup mješovitom financiranju (bespovratna sredstva i vlasnički kapital) do 15 miijuna eura.

Od trenutka uspostave EIC-a, već je pokrenuto 1276 vrlo inovativnih projekata koji su iskoristili ukupno dostupna sredstva u iznosu većem od 730 milijuna eura. EIC koji je u pilot-fazi, postat će u potpunosti operativan 2021. godine u okviru sljedećeg programa Europske unije za istraživanje i razvoj – Obzor Europa.

Prijave na EIC Pathfinder otvorene su od 18. ožujka i nemaju definiran krajnji rok prijave. Prijave na EIC Accelerator otvorene su od 5. lipnja. Prijave se zaprimaju putem internetske stranice www.ec.europa.eu

– – –

Od siječnja 2016. do danas, HAMAG-BICRO je sudjelovao u provedbi 351 projekta iz različitih poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a za koje je ugovoreno 862,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,62 milijardi kuna.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: