Upija CO2. Virtualno s Rusima. Krediti.

Panelom po klimi. 400 online sastanaka s ruskim tvrtkama. Banke i krediti

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 3. rujna 2020. – Novosti, ukratko:

NuoTwo – Marko Brkljačić i Iva Soža

Upija stakleničke plinove. ZICER-ov startup NuoTwo nakon lanjske pobjede na Startup Factoryju razvio je proizvod koji upija stakleničke plinove. NuoTwo projekt se bavi razvojem pametnih aktivnih panela koji upijaju CO2 i CH4 (metan) iz okolnog zraka i pretvaraju ga u svježi zrak i biomasu. Prednosti panela koje krajnji korisnik dobiva su osvježen radni prostor s manje patogena i smanjenje troškova grijanja i hlađenja (te budućeg oporezivanja ugljičnih emisija). Ipak, najveća prednost NuoTwo panela je što svojim mehanizmom odstranjuje višak CO2 i metana iz atmosfere te time pridonosi ublažavanju negativnih učinaka klimatskih promjena. Više pojedinosti.

Gotovo 250 tvrtki. Na virtualnom forumu HGK s Rusijom sudjelovalo je gotovo 250 tvrtki koje su održale gotovo 400 B2B sastanaka. Riječe je o drugoj “epizodi” projekta umrežavanja hrvatskih tvrtki s njihovim inozemnim partnerima, održanoj putem online platforme Hrvatske gospodarske komore Go Global – Go Virtual, uz podršku Europske poduzetničke mreže (EEN) i potporu Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije te regionalnih komora Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Novosibirska te Roscongressa, Udruženja izvoznika i uvoznika RF i Agencije za podršku malog i srednjeg poduzetništva. Više pojedinosti.

HUB Pregled 3/2020. Unatoč pandemiji banke u Hrvatskoj zadržavaju relativno visoku razinu kreditne aktivnosti, kaže se u novom izdanju publikacije koju redovno objavljuje Hrvatska udruga banaka. Ukupni plasmani banaka iznosili su krajem srpnja 3,8% više nego u istom razdoblju lani. Krediti kućanstvima rasli su 4,1%, a poduzećima 5% više nego u srpnju 2019. godine. Banke su održale kreditnu aktivnost približno na pred-kriznoj razini, a u nekim tržišnim segmentima, kao kod stambenih kredita stanovništvu, kreditni rast je ubrzan. Do kraja srpnja pravne osobe su zatražile moratorije ili refinanciranje za izloženosti u iznosu od oko 29 milijardi kuna, od čega su posebne mjere odobrene u iznosu od 24,8 milijardi ili 85,6% od ukupno zatraženog iznosa i 29% od ukupnog portfelja kredita nefinancijskim društvima. Više pojedinosti.


 

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: