Upozorenje poznatim utjecajnicima

Ne obmanjivati čitatelje

0 Flares 0 Flares ×

Washington / Zagreb, 13. travnja 2020. – Američko Savezno povjerenstvo za trgovinu (Federal Trade Commission) poslalo je tijekom ožujka niz pisama upozorenja poznatim i utjecajnim ljudima u toj državi, zbog toga što na svojim profilima na društvenim mrežama – prije svega na Instagramu – objavljuju priče o raznim proizvodima, a u njima ne naznačuju dovoljno jasno kako je riječ o plaćenim sadržajima.

U pismima Saveznog povjerenstva za trgovinu specifično se naznačuje kako će poznati utjecajnici koji svoju povezanost s marketinškim agencijama i tvrtkama čije proizvode promoviraju, jasno ne naznače, biti podvrgnuti i pravnim akcijama.

Savezno povjerenstvo za trgovinu od svih poznatih utjecajnika u Sjedinjenim Državama traži pisano objašnjenje za svaku priču koju su objavili, a nisu naznačili da je plaćena, te da u buduće moraju u svojim postovima na društvenim mrežama na jasan i nedvojben način pokazati svoju povezanost s proizvođačima roba i usluga koje javno zastupaju.

Naznaka o povezanosti s proizvođačem robe ili usluga mora biti postavljena odmah na početku priče (prije oznake “pročitajte više” (“more”) i sličnih izraza koji upućuju na ostatak sadržaja) i to na način da se to jednako jasno prikazuje na svim uređajima s kojima korisnici pristupaju društvenim mrežama.

S druge strane, američko Savezno povjerenstvo za trgovinu traži od tvrtki čije proizvode na društvenim mrežama promoviraju razni poznati i utjecajni ljudi da insistiraju na tome da njihov odnos bude jasno naznačen, osim za proizvode koje influenceri dobivaju besplatno ili po znatno sniženoj cijeni te za sve odnose u kojima ne zarađuju više od 20 dolara mjesečno od pojedinih postova.

Evo dokumenta u kojoj je skupljeno desetak pisama koje je američko Savezno povjerenstvo za trgovinu tijekom prošlog mjeseca poslalo raznim poznatima i utjecajnima u Sjedinjenim državama, a specifično su povezana uz priče u kojima su oni promovirali razne proizvode tvrtke Teami.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: