Uspjeh četiri zdravstvena startupa iz Hrvatske

EIT Health RIS Innovation Call

0 Flares 0 Flares ×

23. lipnja 2022. – EIT Health RIS Innovation Call 2022 program poticanja inovacija u zdravstvenim sustavima zemljama srednje, istočne i južne Europe, ove je godine, između više od 80 prijedloga, prihvatio dvadeset projekata, od toga čak četiri iz Hrvatske.

Odabranim projketima na raspolaganju će biti 75 tisuća eura, koje će moći utrošiti na razvoj proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto na bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu inovatora u zdravstvu koja ima približno 150 organizacija članica.

50% odabranih prijeldoga fokusira se na rješenja koja donose zdravstvenu skrb u domove pacijenata.

U 2022. godini najviše prijedloga imao je Portugal – šest, a slijede ga Hrvatska s četiri i Grčka s tri prijedloga. Tijekom četiri godine trajanja programa, Portugal i Slovenija su imale najveći broj odabranih projekata. Ove godine gotovo 50% odabranih prijeldoga fokusira se na rješenja koja donose zdravstvenu skrb u domove pacijenata.

Iz Hrvatske su odabrani:

MEGI – koji ima za cilj razviti virtualni kardiovaskularni zdravstveni asistent s umjetnom inteligencijom, a koristi personalizirane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere krvni tlak kod kuće;

PsyFlux razvija telemetrijski uređaj za praćenje intrakranijalnog tlaka koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujući pacijentu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima;

StressLyft je edukacijski tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanja od stresa, baziran na interaktivnom video sadržaju, koji tvrtke osiguravaju svojim zaposlenicima kako bi spriječili stres na poslu.

Četvrti projekt iz naše zemlje je razvoj sučelja čovjeka i stroja temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju. Tim ima cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetarske preciznosti tijekom operacije zamjene kuka (i eventualno drugih vrsta operacija).

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: