Uspjeh općeg sustava povlastica

Europska trgovina potiče blagostanje zemalja u razvoju

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 11. veljače 2020. – Izvoz robe i usluga u Europsku uniju iz 71 zemlje u razvoju, koje koriste posebne carinske povlastice u okviru općeg sustava povlastica, tzv. Generalised Scheme of Preferences (GSP) dosegao je vrijednost od 184 milijardi eura.

Općim sustavom povlastica EU pomaže u globalnoj borbi protiv siromaštva i u stvaranju novih radnih mjesta, uz istodobno poštovanje načela održivog razvoja.

Trgovačka snaga Europske unije koristi se kao alat za poboljšanje ljudskih i radničkih prava te dobrog upravljanja diljem svijeta. Uz to, EU uvozi dvostruko više iz najnerazvijenijih zemalja no što iz njih uvozi ostatak svijeta.

Zahvaljujući EU sustavu carinskih povlastica danas u zemljama kao što su Sri Lanka, Mongolija i Bolivija radi manje djece nego prije. Međutim, još štošta u zemljama u razvoju nije na razini. Primjerice, u Kambodži, kojoj je EU uskratila navedene povlastice, i dalje se jako krše radna prava.

Izvještaj Europske komisije daje niz primjera kako opći sustav povlastica djeluje na sve dionike u zemljama u razvoju. Objavlje je treći put i obogaćen s deset radnih dokumenata koje pobliže opisuju stanja u pojedinim zemljama.

Više pojedinosti potražite na internetskom odredištu Sustava povlastica

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: