Uspješna hrvatska farmaceutika

10 godina rada HUP – Udruge proizvođača lijekova

0 Flares 0 Flares ×

27.11.2019. Zagreb – Danas je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca obilježeno deset godina rada HUP – Udruge proizvođača lijekova (HUP-UPL). Događaj je održan pod naslovom „Farmaceutika: Hrvatska industrija 4.0.“.

Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom i direktorica HUP-UPL-a.

Udruženje HUP – UPL okuplja gotovo sve tvrtke na tržištu generičkih lijekova i biosimilara u Hrvatskoj, a članice Udruge zapošljavaju preko 5.000 radnika (od kojih je više od 35 posto visokoobrazovanih) neposredno te preko 10.000 u klasterima. U posljednjih deset godina povećali su broj zaposlenih za gotovo 20%. Tvrtke članice UPL-a zajedno ostvaruju 7 milijardi ukupnog prihoda te su investirale više od dvije milijarde kuna u napredna postrojenja i nove tehnologije, a uplaćuju više od 90 milijuna kuna poreza godišnje.

Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a i direktorica HUP-UPL-a izjavila je „S ponosom možemo istaknuti kako predstavljamo gotovo 100% tržišta eneričkih i biosličnih lijekova u Hrvatskoj. U novom Višegodišnjem financijskom okviru su nam potrebna veća ulaganja u digitalnu infrastrukturu, ako želimo zadržati globalnu konkurentnost na ovom području te poticati razvoj novih i inovativnih tehnologija. Kontinuirano ulažemo u napredna postrojenja i nove tehnologije – do sada u vrijednosti većoj od 2,5 milijarde kuna. Kao predvodnici na polju istraživanja i razvoja, uveli smo Hrvatsku u društvo zemalja koje prolaze digitalnu transformaciju i Industriju 4.0.“

Na panelu s temom „Farmaceutika: Hrvatska industrija 4.0.“ sudjelovali su Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave Tehnomonta, Mihael Furjan, predsjednik HUP- Udruge proizvođača lijekova i predsjednik Uprave Pliva Hrvatska i Cristoph Stoller, predsjednik „Medicines for Europe“, najvažnijeg i najvećeg europskog udruženja proizvođača generičkih i biosličnih lijekova u Europskoj uniji i viši predsjednik komercijalnog poslovanja Teve u Njemačkoj i Austriji.

Zaključak konferencije je kako je u Hrvatskoj zbog visokih cijena i malog tržišta troškovno izazovno proizvoditi lijekove, a u interesu pacijenata svi bi trebali tražiti dugoročno održiva rješenja, a ne se kratkoročno usmjeriti na najnižu cijenu.

Na događanju su također uručena priznanja istaknutim članovima radnih skupina HUP- Udruge proizvođača lijekova, a priznanja im je uručila Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Više pojedinosti: www.hup.hr

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: