Usporavanje svjetskog gospodarstva

PwC Global Economy Watch

0 Flares 0 Flares ×

Prema novim predviđanjima analitičke kuće PwC tijekom ove godine očekuje se usporavanje svjetskog gospodarstva, jer se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta.

Predviđanja tvrtke PwC objavljena su u izdanju publikacije Global Economy Watch. Ubrzani rast svjetskog gospodarstva, koji je trajao od kraja 2016. do početka 2018. godine, usporava se.

U Sjedinjenim Državama očekuje se postupno smanjenje učinka fiskalnog poticaja, više kamatne stope će vrlo vjerojatno zauzdati potrošnju potrošača, a jak dolar i dalje će stavljati pritisak na neto izvoz. PwC predviđa da će rast u SAD-u blago usporiti s procijenjenih 2,8 % u 2018. godini na oko 2,3 % u 2019. godini.

Rast u Kini također će usporiti u usporedbi s 2018. godinom. Iako će vlada nastojati osigurati minimalno usporavanje, učinak američkih trošarina i potreba za kontrolom razina duga vrlo će vjerojatno uzrokovati umjereno usporavanje rasta u 2019. godini.

Očekuje se da će se ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima nastaviti smanjivati, a nezaposlenost će i dalje opadati čak i ako se uspori stvaranje radnih mjesta. Ovo će potaknuti rast plaća, ali i izazvati poteškoće poduzećima koja nastoje popuniti stručna radna mjesta.

PwC predviđa da će u 2019. godini nezaposlenost u SAD-u i Njemačkoj, gdje su stope stvaranja radnih mjesta ostale snažne, još pasti.

Publikaciju s cjelokupnim predviđanjima možete pročitati na mrežnom odredišti: pwc.com/GEW

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: