Usvojen program za strateška i inovativna ulaganja

U Europskom parlamentu

0 Flares 0 Flares ×

10. ožujka 2021. – Europski parlament je na svom zasjedanju početkom ovoga tjedna usvojio program InvestEU – program za strateška i inovativna ulaganja. Cilj programa je do 2027. godine mobilizirati oko 400 milijardi eura dodatnih ulaganja (uz jamstvo od 26 milijardi eura rezerviranih u proračunu Unije), posebno za programe za koje bi inače bilo teško osigurati financiranje.

Novi program dio je paketa za oporavak „Next Generation EU” vrijednog 750 milijardi eura, a poticat će strateška, održiva i inovativna ulaganja za uklanjanje nedostataka na tržištu i neoptimalnih ulaganja te za smanjenje nedostatka ulaganja u ciljanim sektorima.

Program InvestEU podupire strateška ulaganja u proizvodnju farmaceutskih proizvoda, medicinskih proizvoda i potrepština, ključnih tijekom pandemije, te u proizvodnju komponenti i uređaja za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u Uniji.

Financirat će i održive projekte koji mogu dokazati pozitivan okolišni, klimatski ili socijalni učinak. Ti će projekti podlijegati načelu „nečinjenja znatne štete”, odnosno ne smiju negativno utjecati na okolišne i socijalne ciljeve Unije.

Nadalje, zastupnici su osigurali da InvestEU doprinese postizanju cilja potrošnje najmanje 30 % sredstava EU-a na klimatske ciljeve do 2027. te da se iz njega pruži potpora malim i srednjim poduzećima koja su pogođena pandemijom i prijeti im nesolventnost.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: