Usvojena Direktiva o plavoj karti

Utvrđuje uvjete ulaska i boravka visokokvalificiranih državljana izvan EU

0 Flares 0 Flares ×

11. listopada 2021. – Europska komisija prošlog je tjedna usvojila direktivu kojom se utvrđuju uvjeti ulaska i boravka za visokokvalificirane državljane izvan EU koji dolaze živjeti i raditi u Uniju (Direktiva o plavoj karti). Sustav prijema na razini cijele EU ima za cilj privući i zadržati visokokvalificirane radnike, osobito u sektorima koji se suočavaju s nedostatkom vještina.

Traže se odvjetnici, liječnici, medicinske sestre, novinari, informatičari, tehničari i inženjeri raznih struka, itd. Prema posljednjim dostupnim podacima, plavu kartu do sada je dobilo 36.800 ljudi, najvijše Indijaca i Rusa, a najćešće su se zaposlili u Njemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

Plava karta učvrstit će položaj Europske unije kao globalne destinacije za visokokvalificirane radnike, kojima se sada olakšava kretanje unutar EU i omogućava okupljanje obitelji. Kriteriji za prijem su postavljeni puno šire, a postupci za poslodavce su pojednostavljeni. Zemlje članice EU moći će paralelno sa shemom plave karte održavati nacionalne programe namijenjene visokokvalificiranim radnicima.

Nova pravila uvest će i niz odredbi kako bi se osigurali jednaki uvjeti tako da nositelji plave karte EU -a i njihove obitelji ne budu u nepovoljnom položaju u odnosu na nositelje nacionalnih dozvola. Usvojeni tekst stupit će na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu. Zemlje članice tada će imati dvije godine da donesu potrebne zakone za usklađivanje s ovom direktivom.

Tekst direktive dostupan je na poveznici:
https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-40-2021-INIT/en/pdf


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: