Utjecaj umjetne inteligencije na tržište rada

Izvještaj Ericsson Consumer and Industry Laba „Kreativni strojevi – utjecaj umjetne inteligencije (UI) na tržište rada

0 Flares 0 Flares ×

Izvještaj Ericsson Consumer and Industry LabaKreativni strojevi – utjecaj umjetne inteligencije (UI) na tržište rada“ obrađuje trendove u ovom području, a ovo su neki od uvida:

– Današnji strojevi mogu preuzeti sve više kognitivnih zadataka, što znači da ljudi imaju vremena za druge zadatke.

– Sustavi UI već se primjenjuju u nekim industrijama, od financijskih usluga do mrežne sigurnosti. U zdravstvu, UI može pomoći radiolozima skeniranjem i utvrđivanjem nepravilnosti u radiološkim snimkama te preporukama temeljenim na njima.

– Upotreba sustava UI u budućnosti će utjecati na većinu zanimanja. To ne znači da će radna mjesta nestati nego će se opisi poslova promijeniti, što je u uskoj vezi s velikim značajem cjeloživotnog učenja u današnjem društvu.

– UI će osloboditi vrijeme i resurse. Kad su u pitanju jednostavni zadaci, novi će sustavi najvjerojatnije moći zamijeniti potrebu za ljudskom interakcijom. Na primjer, općina Trelleborg u Švedskoj ima robota koji obavlja jednostavne administrativne zadatke poput obrade prijava za financijsku pomoć i sigurnosnih alarma.

– UI optimizira poslovne procese. Kod industrija s kompleksnijim zadacima, inteligentni strojevi će raditi zajedno s ljudima. IBM Watson, jedan od najpoznatijih sustava UI, koristi se u financijskim uslugama, cyber sigurnosti i za mnoge druge primjene.

Ericssonov izvještaj dalje otkriva da razvojem strojeva i njihovom većom fleksibilnošću raste i složenost zadataka kojima se oni mogu baviti. Tako će se UI početi koristiti i u kreativnim zanimanjima.

Evo nekoliko primjera:

NSynth Super kojeg je razvio Google stvara nove zvukove za kompozitore i muzičare.

IBM-ov Chef Watson kombinira sastojke prema kemiji hrane i različitim kulinarskim tehnikama za nove recepte i okuse.

Myntra, indijska modna kompanija, već dugo koristi UI. Jedan od njihovih sustava uočava trendove u bojama, uzorcima i krojevima skenirajući društvene mreže te predlaže nove dizajne.

Cjeloviti Ericssonov izvještaj o utjecaju umjetne inteligencije na tržištu rada, možete preuzeti OVDJE.

Što radi domaći Ericsson (Nikola Tesla) – pogledajte na ovim internetskim stranicama:

www.ericsson.hr
www.youtube.com/ericssonnikolatesla

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: