Uvodi se digitalni porez u Francuskoj

GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) porez

0 Flares 0 Flares ×

Od prvog siječnja 2019. Francuska uvodi vlastiti digitalni porez – tzv. GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) porez za slučaj da reforma europskih poreznih zakona ne zaživi kako je predloženo.

Cilj francuskog “GAFA poreza” je natjerati velike tehnološke tvrtke da plaćaju ono što se smatra “poštenim udjelom” od prihoda koje ostvare poslovanjem u toj zemlji.

GAFA porez će francuskoj donijeti najmanje pola milijarde eura novih prihoda, procjenio je ministar financija, Bruno Le Maire.

Potez francuske Vlade izazvan je činjenicom da velike kompanije iskorištavaju sadašnju EU i francusku regulativu i preusmjeravaju novac u zemlje koje imaju iznimno niske poreze i koje im pružaju i neke druge pogodnosti.

Početkom ove godine Europska komisija objavila je prijedlog digitalnog poreza prema kojem bi veće tehno kompanije – a to su sve one koje imaju online godišnji globlani promet veći od 750 milijuna eura i one koje imaju više od 50 milijuna godišnjeg prometa ostvarenog u Uniji – plaćale tri posto od ukupnog prihoda.

Taj zakon će zaživjeti 2021. u cijeloj Uniji. Zasad, tome se opiru Irska, Češka, Švedska i Finska, dok svoje verzije zakona o digitalnom porezu, uz Francusku i Njemačku koje su to već napravile, najavljuju i Velika Britanija, Italija i Španjolska.
___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: