Važno intelektualno vlasništvo

Huawei objavio dokument o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva

0 Flares 0 Flares ×
Sjedište tvrtke Huawei, Kina

Kompanija Huawei objavila je dokument pod nazivom “Poštivanje i zaštita intelektualnog vlasništva: temelj inovacija”, u kojem se izražava zabrinutost zbog pretjeranog političkog intervenciozma kojeg smatraju prijetnjom kojom će se zakočiti dalji razvoj intelektualnog vlasništva, a samim time i globalni napredak.

“Ako političari koriste intelektualno vlasništvo i tuđe ideje kao sredstvo za svoje borbe, tada se na globalnoj razini urušava povjerenje u sustav, a zaštite patenata postaju bespredmetne”, istaknuo je Song Liuping dodavši kako su inovacije i zaštita intelektualnog vlasništva ključ uspjeha Huaweija.

Kineska tehnološka kompanija Huawei do kraja prošle godine registrirala je 87.805 patenata, od kojih je 11.152 registrirano u Sjedinjenim Državama.

Ulaganje u istraživanje i razvoj za Huawei ima važnu financijsku komponentu budući da je kompanija u posljednje četiri godine primila više od 1,4 milijarde dolara na ime korištenja patenata. Osim ulaganja u vlastite patente, Huawei je platio više od 6 milijardi dolara u naknadama za zakonito korištenje intelektualnog vlasništva drugih tvrtki, a gotovo 80 posto tog iznosa plaćeno je američkim tvrtkama, navodi se u dokumentu.

“Intelektualno vlasništvo je privatno vlasništvo, zaštićeno je zakonom, a sporovi bi se trebali rješavati pravnim putem. Bitno je naglasiti da u posljednjih 30 godina otkako Huawei postoji, niti jedan sud nikada nije presudio da se Huawei ikada bavio krađom intelektualnog vlasništva”, kazao je Song Liuping.

Huaweijevi patenti i tehnološka otkrića dio su otvorenih standarda koji reguliraju rad 3G, 4G i 5G mreža. To znači da iako neke tvrtke i države ne kupuju opremu od Huaweija, one formalno koriste osnovne i primarne Huaweijeve patente.

Huaweijev dokument “Poštivanje i zaštita intelektualnog vlasništva: temelj inovacija” možete preuzeti OVDJE.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: