Više novca malim poduzetnicima

HUP predlaže dopunu Nacionalne razvojne strategije

0 Flares 0 Flares ×
dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a. / Foto: HUP

Zagreb, 7. siječnja 2021. – Hrvatska udruga poslodavaca uputila je ovoga tjedna Vladi Republike Hrvatske svoje prijedloge za poboljšanjhe Nacionalne razvojne strategijee Hrvatske 2030. Sažeto rečeno: HUP se zalaže za digitalizaciju malih i srednjih tvrtki te pomoć velikim proizvodnim tvrtkama u smjeru tranzicije prema „Industriji 4.0″.

Uz to, HUP smatra da proizvodne tvrtke moraju biti potpomognute fiskalnim mjerama i regionalnim potporama koje su dostupne mnogim tvrtkama iz drugih članica EU, a koje na tome grade svoju konkurentsku prednost na zajedničkom tržištu. Malom i srednjem poduzetništvu je nužan brz i jednostavniji pristup sredstvima koja moraju u najvećem segmentu biti realizirana kroz otvorene pozive za sufinanciranje, a zatim i kroz financijske instrumente, uključujući vaučere. Malim i srednjim poduzetnicima će izazov predstavljati i prelazak na tzv. kružno gospodarstvo, što je također dio Strategije.

Mikro, mala i srednja poduzeća čine 99% ukupnog broja poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Riječ je o tvrtkama koje imaju ograničene materijalne i financijske resurse i trebati će im dodatna potpora – zato je potrebno ukinuti nepotrebne procedure javne nabave kod ulaganja kod kojih je EU komponenta poticaja manja od 50%.

Uz to, tvrtkama je, neovisno o veličini i tipu vlasništva, neophodno osigurati i pristup značajnijim sredstavima za istraživanje i razvoj (IRI) nego što je bilo dostupno u financijskom razdoblju 2014-2020., jer bi se tako podigla konkurentnost i inovativnost gospodarstva te stvarala dugoročna održivost.

Digitalna transformacija, lakši pristup sredstvima za male poduzetnike i financiranja projekata kojima se podiže ukupna konkurentnost gospodarstva prijedlozi su poslodavaca okupljenih u HUP-u


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: