Više novca za klimu

Investicijski proračun EU-a za 2020. godinu:

0 Flares 0 Flares ×

Strassbourg / Zagreb 25. listopada 2019. Zastupnici Europskog parlamenta su ovoga tjedna usvojili stajalište o proračunu EU-a za 2020. godinu, koje kaže da je proračun za 2020. godinu „posljednja prilika da se Europska unija približi ispunjenju političkih obveza za to razdoblje, uključujući postizanje cilja za klimatsko djelovanje EU-a”.

Proračun bi trebao utrti put novom dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021.-2027., takozvanom višegodišnjem financijskom okviru (VFO).

Zastupnici su osnažili nacrt proračuna Europske komisije dodavanjem ukupno više od dvije milijarde eura za zaštitu klime.

Osim toga osnažili su Inicijativu za zapošljavanje mladih i programe Erasmus + i odobrili daljnju potporu u skladu s prioritetima Parlamenta u područjima kao što su mala i srednja poduzeća, istraživanja, digitalizacija, migracije i vanjska politika, uključujući razvojnu i humanitarnu pomoć.

Parlament je glasao o proračunu u iznosu od gotovo 171 milijardu eura u odobrenim sredstvima za preuzimanje obveza (što se EU obvezuje uložiti u 2020. ili u narednim godinama, budući da projekti i programi traju više godina), što predstavlja povećanje od oko 2,7 milijardi eura u odnosu na nacrt proračuna Komisije. Proračunom su utvrđena odobrena sredstva za plaćanja (sredstva koja će se konkretno potrošiti u 2020.) na 159 milijardi eura.

Glavna izvjestiteljica za proračun EU-a za 2020. (dio Komisije), Monika Hohlmeier (EPP, DE) izjavila je: „Glasovanje o proračunu za 2020. godinu pokazuje ujedinjenost Parlamenta i međusobno razumijevanje klubova zastupnika: ambiciozni klimatski ciljevi i zaštita okoliša mogu ići ruku pod ruku s programima koji stvaraju nova radna mjesta, podupiru istraživanje i razvoj i povećavaju konkurentnost. Zastupnici su također potvrdili našu predanost daljnjem jačanju Inicijative za zapošljavanje mladih, programa razmjene Erasmus + i DiscoverEU, iznimno uspješnog projekta kojim se 18-godišnjacima osigurava Interrail karta te tako otkrivaju Europu bez granica“.

Intervju s glavnom izvjestiteljicom za proračun EU-a za 2020. (dio Komisije) Monikom Hohlmeier (EPP, DE) možete preuzeti ovdje. Sažetak o temi dostupan je ovdje.

Glasanjem na plenarnoj sjednici započet će trotjedno „mirenje” s Vijećem radi postizanja dogovora između tih dviju institucija kako bi sve bilo spremno na vrijeme za glasanje Parlamenta o proračunu za sljedeću godinu, a koji bi predsjednik Parlamenta potpisao tijekom druge plenarne sjednice u studenom (25. – 28. studenoga). Ako se dogovor ne postigne, Komisija treba podnijeti novi prijedlog proračuna.

Više informacija

S oko 93 % proračuna EU-a financiraju se stvarne aktivnosti na terenu u državama članicama EU-a i izvan njih. Ta su sredstva namijenjena građanima, regijama, gradovima, poljoprivrednicima, istraživačima, studentima, nevladinim organizacijama i poduzećima.

Proračun EU-a je jedinstven. Za razliku od nacionalnih proračuna, koji se uvelike koriste za pružanje javnih usluga i financiranje sustava socijalne sigurnosti, proračun EU-a prvenstveno je investicijski proračun i, za razliku od nacionalnih proračuna, ne može biti u deficitu.

 

Poveznice:

Usvojeni tekst (23.10.2019)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

Video snimka rasprave (22.10.2019)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date

Stranica Odbora za proračun, proračun 2020.
https://www.europarl.europa.eu/committees/en/budg/2020-procedure.html

Glavna izvjestiteljica za dio III. proračuna (Komisija), Monika Hohlmeier (EPP, DE)
https://www.europarl.europa.eu/meps/en/96780/MONIKA_HOHLMEIER/home

Infografika o proračunskom postupku
https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/hr/powers-and-procedures/budgetary-powers

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: