Više od 22 milijarde eura za Hrvatsku

Iz višegodišnjeg financijskog okvira i instrumenta EU iduće generacije

0 Flares 0 Flares ×
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije i Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, na zajedničkoj konferenciji za medije, održanoj jutros nakon postizanja dogovora o Višegodišnjem financijskom okviru i instrumentu EU iduće generacije.

Bruxelless, Zagreb, 21. srpnja 2020. – Maratonska sjednica Europske komisije, koja je trajala gotovo stotinu sati, završena jutros, rezultirala je dogovorom o Višegodišnjem financijskom okviru i novom instrumentu EU iduće generacije.

Riječ je o kompromisu koji će Hrvatskoj tijekom slijedećih sedam godina donijeti nešto više od 22 milijarde eura pomoći – što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir.

Iz višegodišnjeg financijskog okvira (2021.-2027.), Hrvatskoj će doći 12,6 milijardi eura, a 9,4 milijarde eura iz programa EU iduće generacije (Next Generation EU).

U okviru #NextGenerationEU 5,9 milijardi eura za Hrvatsku je bespovratno, dok su 2,3 milijarde zajmovi.

Kako bi dobila novac, Hrvatska mora do polovice listopada pripremiti svoj nacionalni program oporavka i prezentirati ga Europskoj komisiji.

Ukupna vrijednost postignutog financijskog dogovora na razini cijele Europske nije iznosi 1,82 bilijuna (tisuću milijardi) eura – od toga 750 milijardi otpada na plan za oporavak, a ostatak na zajednički proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Do tog novca doći će se zajedničkim zaduživanjem, protiv čega su u početku bile štedljive članice – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska – koje su na to naposljetku pristale uz par ustupaka.

Na njihov zahtjev osjetno je promijenjen omjer bespovratnih sredstava i zajmova, na štetu bespovratnih potpora (390 milijardi za bespovratne potpore i 360 milijardi za kredite).

Trošenje tog novca će se strogo nadzirati, no blaže nego što je to bilo predviđeno u prvom prijedlogu.

Vijeće će sada finalizirati svoj mandat za ulazak u pregovore s Parlamentom, koji će imati posljednju riječ prije nego što proračun za razdoblje od 2021. do 2027. može stupiti na snagu. Trenutni višegodišnji proračun ističe 31. prosinca 2020. godine. Parlament će utvrditi svoje uvjete i što prije započeti pregovore s njemačkim predsjedništvom Vijećem EU-a.

Više o svemu tome:

 Video s konferencije za medije
Priopćenje Vlade RH
EU Projekti Info
Mišljenje EU parlamneta o svemu tome  

Opsežna analiza o tome što smo zapravo dobili i pod kojim uvjeitma


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: