Više od milijardu tona hrane se baci

Izvještaj: Proizvedeno za otpad

0 Flares 0 Flares ×

Izvještaj: Proizvedeno za otpad

Mjereno po glavi stanovnika, više hrane se gubi na farmama i obiteljskim gospodarstvima u razvijenim zemljama. Foto: Pexels

27. srpnja 2021. – Svjetski fond za prirodu (WWF) i trgovački lanac Tesco objavili su novi izvještaj, “Proizvedeno za otpad” (Driven to Waste), nastao na temelju istraživanja podataka o tome koliko svijet ukupno gubi hrane na mjestima gdje se ona proizvodi – na samim farmama i obiteljskim gospodarstvima. Brojke pokazuju da se više od pola od dvije i pol milijarde tona proizvedene hrane na kraju ne pojede.

Drugim riječima, od sve hrane koja se proizvede, 40 posto se baci. To je rast za čak sedam posto o prethodnog istraživanja kada je taj postotak iznosio 33 posto. Izvještaj Proizvedeno za otpad je prvi takav izvještaj o gubicima hrane još od 2011. godine.

Proizvodnja hrane u svijetu koristi golema prostranstva zemlje (4,4 milijuna četvornih kilometara – komad tla veći od Indije), velike količine vode (760 milijuna kubika – 304 milijuna olimpijskih bazena) i energije, pa hrana koja se baci (a djelomično završi i kao stočna hrana i biogorivo) ima znatan utjecaj i na klimatske promjene – neke prethodne procjene kažu da bačena hrana generira oko osam do deset posto ukupne emisije stakleničkih plinova. To je isto onoliko koliko stakleničkih plinova u dvije godine generiraju svi automobili u Europi i Sjedinjenim Državama.

Mjereno po glavi stanovnika, više hrane se gubi na farmama i obiteljskim gospodarstvima u razvijenim zemljama – Europa, Sjeverna Amerika i industrijski razvijeniji dijelovi Azije proizvedu čak 58 posto hrane koja se baci.

Zasad, samo 11 od 192 nacionalna plana borbe s klimatskim promjenama (ili: tek pet posto) imaju strategiju borbe protiv bacanja hrane. Većina tih nacionalnih planova napravile su zemlje iz Afrike.

Izvještaj Proizvedeno za otpad zaključuje da pristup novim tehnologijama i edukacija neće biti dovoljni za smanjenje količina hrane koja završava na otpadu – važno je donijeti i provesti čvrste političke i poslovne odluke kako bi se u tome uspjelo.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: