Više robe, manje putnika

U vlakovima

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 12. lipnja 2020. – Ukupna količina robe prevezene željeznicom u prvom tromjesečju 2020. u Hrvatskoj, veća je za 7,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, a istovremeno je smanjen broj prevezenih putnika za 7,7 posto.

Pritom, osam novih teretnih željezničkih prijevoznika sudjeluje sa 62 posto udjela u prevezenoj robi, a ostatak ostvaruje HŽ Cargo kao povijesni prijevoznik.

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza u prvom tromjesečju 2020. smanjen je broj prevezenih putnika za 7,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2019.

Putnički prijevoznik u prvom tromjesečju 2020. bilježi i smanjenje broja ostvarenih putničkih kilometara za 12,5 posto te smanjenje broja ostvarenih vlak kilometara za 8,6 posto.

Što se tiče ostalih tržišnih pokazatelja u prijevozu željeznicom, ostvareno je 7,2 posto više vlak kilometara u teretnom prijevozu u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Udjel ostvarenih vlak kilometara kod prijevoza tereta u ukupnom ostvarenim vlak kilometrima iznosi 32,4 posto, a ostatak se ostvaruje u putničkom prijevozu. Najveći udjel vlak kilometara kod prijevoza tereta ima povijesni teretni prijevoznik od 53,4 posto.

Ukupan broj tonskih kilometara u prvom tromjesečju 2020. veći je za 5,0 posto u odnosu na prethodnu godinu pri čemu su najveće povećanje od 28,7 posto imali novi teretni prijevoznici dok je povijesni prijevoznik zabilježio smanjenje ostvarenih tonskih kilometara za 11,6 posto.

Novi teretni prijevoznici sudjeluju s 50,4 posto udjela u tonskim kilometrima u prvom tromjesečju, što je povećanje za 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem ove poveznice.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: