Više tereta manje putnika

Željeznica ostvarila rast, putnički prijevoz očekivano smanjen

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 19. rujna 2020. – U drugom tromjesečju 2020. na tržištu željezničkih usluga u Hrvatskoj prevezeno je 2,5 posto više robe u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je ostvareno više vlak kilometara i tonskih kilometara u teretnom prijevozu. Ova tri pokazatelja upućuju da je, iako je koronakriza općenito utjecala na smanjeni prijevoz robe u Hrvatskoj, željeznica preuzela prijevoz dijela tereta drugim prijevoznim sredstvima, kao što su cestovni ili avio-prijevoz.

Udjel vlak kilometara u prijevozu tereta u ukupno ostvarenim vlak kilometrima, koji uključuju i putnički prijevoz, iznosio je 47,7 posto. Najveći prijevoznik tereta bio je HŽ Cargo s udjelom vlak kilometara od 56,3 posto, a ostatak je ostvarilo 8 novih prijevoznika na ovom tržištu.

Pokazatelj ostvarenih tonskih kilometara u drugom je tromjesečju rastao 17,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su najveće povećanje od 34,3 posto imali novi teretni prijevoznici, dok je HŽ Cargo ostvario povećanje od 6,4 posto. Novi teretni prijevoznici prevezli su i 16,2 posto više robe i povećali svoj udjel tonskih kilometara za 5,7 posto i tako dosegnuli ukupno 45,4 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara na željezničkom tržištu. Istovremeno je HŽ Cargo ipak prevezao 12,6 posto manje robe i trenutačno zauzima 54,6 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara.

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza smanjen je broj prevezenih putnika za čak 66,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2019. HŽ Putnički prijevoz ostvario je i manje putničkih kilometara za 67,9 posto te vlak kilometara za 49,1 posto. Glavni uzrok bila je odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj obustavi javnog željezničkog prijevoza putnika od 22. ožujka do 10. svibnja 2020.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem ove internetske poveznice.


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: