Vještina upravljanja portfeljima

PMI Forum 2019

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 12. studenoga 2019. – Glavna tema PMI Foruma, tradicionalne (trinaeste po redu) konferencije udruge koja u našoj zemlji okuplja projektne menadžere, bila je upravljanje portfeljem (portfolio management). Zaključak je kako čarobna formula za upravljanje portfeljima ne postoji – no, postoje ljudi koji imaju iskustva u tome i oni su bili glavni predavači i govornici konferencije – zapravo trodnevnog događanja ispunjenog specijaliziranim radionicama, od kojih je PMI Forum tek plenarni sažetak.

Projekti svoj izvor imaju u raznim poslovnim potrebama koje su rezultat strategije tvrtke, operativnog procesa ili regulatornih promjena. Cilj im je stvaranje poslovne vrijednosti – i tu se krije najveći izazov upravljanja projektima. U svakoj tvrtki stalno se stvaraju nove inicijative i stalno treba odlučivati koja od tih inicijativa zahtijeva najveću pozornost – treba brzo odlučiti koja će od tih inicijativa najviše doprinijeti strategiji kompanije.
Procjena prioriteta u izvedbi tih inicijativa treba se utemeljiti u procjeni njihove poslovne vrijednosti. Ta procjena je trenutak u kojem se “prelama” uspješnost projekta koji je pokrenut na temelju inicijative. Prema istraživanju PMI Instituta čak 60 posto projekata koji nisu uspjeli, uzrok svog neuspjeha imaju upravo u nejasnoj procjeni poslovne vrijednosti inicijative na temelju koje je projekt pokrenut.

Prema jednoj analizi ugovora u IT tvrtkama ustanovljeno da u prvih deset točaka koje se obrađuju u tim sporazumima nema stavke koja artikulira poslovnu vrijednost projekta koji je ugovoren. To je problem, jer je isporuka vrijednosti glavni razlog izvedbe projekata i jedino pravo mjerilo vrijednosti projektnog menadžera.

Korado Korlević, naš poznati znanstveni edukator mladih i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu u Istri.

Iznimno motivacijsko predavanje na PMI Forumu, naslovljeno “Kome, zapravo, pripada budućnost” održao je Korado Korlević, naš poznati znanstveni edukator mladih i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu u Istri. Jedno nebesko tijelo koje se sada kreće između Marsa i Jupitera, nazvano je upravo po njemu. Predavanje je bilo pravi “tobogan” ideja i poticajnih informacija o najnovijim dostignunćima u raznim znanostima te njihovim posljedicama na potencijalne smjerove budućeg razvoja naše civilizacije.

Izborno povjerenstvo PMI Hrvatska dodijelilo je na PMI Forumu i Priznanje Projekt godine za 2018. godinu projektu „Izrada digitalnih obrazovnih sadržaja za predmete matematika i fizika za osnovne i srednje škole“,nositelju projekta Algebra d.o.o. te priznanja za šest posebnih povelja za pokazanu izvrsnost u upravljanju projektima u određenim kategorijama.

PMI Institut, organizacija koja okuplja profesionalce u vještini upravljanja projektima, osnovana je prije točno pedeset godina, u Sjedinjenim Državama. Danas ima gotovo 600 tisuća članova, skoro milijun certificiranih voditelja projekata, okupljenih u 300-tinjak podružnica, tzv. Chaptera. PMI Institut je trenutno u procesu interne reorganizacije i transformacije.

Organizator konferencije, udruga PMI Zagreb Croatia, osnovana je prije petnaest godina, a danas ima 440-tak članova. Svoj rad provodi kroz stalna mjesečna okupljanja i nekoliko godišnjih događanja (PMI Days, PMI Forum, Relax&Retreat, posebne tematske radionice, Balkan Project Leadership Summit (u svibnju slijedeće godine u Osijeku).

Više pojedinosti o događaju potražite OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: