Vlada nastavlja s mjerama

Nove potpore za radna mjesta i održavanje likvidnosti

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 20. listopada 2020. – Hrvatska Vlada nastavlja s mjerama za očuvanje radnih mjesta financijskom potporom poslodavcima za skraćenje radnog vremena, potporom mikropoduzetnicima, stupnjevanjem potpore sukladno padu prometa, tako da može iznositi i 4000 kuna, te proširenjem broja obuhvaćenih djelatnosti.

Nove mjere ukupno će stajati 300 do 350 milijuna kuna i primjenjivat će se do kraja godine.

Do sada je, prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje,isplaćeno gotovo 7 milijardi kuna, za različite mjere za očuvanje radnih mjesta. Kad se tome pridodaju i otpisani doprinosi, ta brojka iznosi više od 10 milijardi kuna.

Cilj mjera je zadržavanje niske stope nezaposlenosti i očuvanje likvidnosti brojnih poduzeća. Cilj je i pojednostaviti mjere – smanjuje se potrebna dokumentacija koju različiti subjekti moraju podnijeti.

Maksimalna mjesečna potpora po radniku raste s dosadašnjih 2.000 na 2.800 kuna. Tu je mjeru dosada koristilo 606 poslodavaca za više od 30.000 radnika. Uvodi se i stupnjevanje potpora sukladno padu prometa, koji se sada prati po kvartalima.

Uz sektore prometa, ugostiteljstva, hotelijerstva, organizacije raznih događanja, dodaju se sektori biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo i s njim povezane djelatnosti te usluge povezane s putničkim i vodenim prometom, čime je obuhvaćen i povremeni prijevoz.

Ujedno, korisnici dosadašnje potpore za mikropoduzetnike, odnosno oni koji imaju manje od deset zaposlenih, dakle od jedan do devet zaposlenih, imaju pravo na tu potporu bez obzira na sektor djelatnosti i veću od 2.000 kuna po radniku.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: