Vrlo skroman oporavak svjetskog turizma

Izgubljena dva bilijuna dolara U 2021. godini.

0 Flares 0 Flares ×

31. prosinca 2021. – UN-ova Organizacija za svjetski turizam (UNWTO) procjenjuje da će ukupni prihod te industrije u 2021. godini biti 1,9 bilijuna (1900 milijardi) dolara. To je vrlo skroman rast sa 1,6 bilijuna ostvarenih tijekom 2020. godine. Prije pandemije, ukupni prihod svjetskog turizma bio je 3,5 bilijuna dolara, ili čak četiri posto svjetskog BDP-a.

Ukupno gledano, pandemija je “koštala” svjetski turistički sektor dva bilijuna dolara gubitka u prihodima. Svjetski turizam je danas na 76 posto pred pandemijskih prihoda, a rezultati tog sektora dosta se razlikuju, od regije do regije. Primjerice, Hrvatska je prošla relativno dobro (iako, isto dosta manje nego prije pandemije), dok je na otok Bali u Indoneziji došlo u prvih devet mjeseci 2021. godine samo 43 strana turista.

Što se tiče prognoza za 2022. turističke profesionalce dosta zabrinjava peti val pandemije i pojava omikrom varijante korona virusa pa će slijedeća sezona dosta ovisiti o tome kakvo će stanje s pandemijom biti u proljeće i poslije toga.

Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: