Windays 2020 – online!

Poslovno-tehnološka konferencija

0 Flares 0 Flares ×
Tijekom trodnevne internetske Windays 2020. konferencije održano je osam okruglish stolova, na razne aktualne, poslovno-tehnološke teme. / Foto: Microsoft

Zagreb, 9. prosinca 2020. – Poslovno tehnološka konferencija WinDays, koja se ove godine održava samo putem interneta – online prijenosom (više od šezdesest) predavanja u tri programska mejra i osam okruglih stolova, okupila je više od 2000 sudionika (ukupno u sva tri dana) putem mrežnog odredišta WinDays.hr.

Većina predavača i panelista predavala je uživo iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru, a sudionici su mogli „šetati“ po dvoranama i gledati i slušati sve što ih zanima uz pomoć WinDays aplikacije na internetu.

Tijekom prvog dana konferencije predavanja su se bavila alatima za suradnju, aplikacijama, umjetnom inteligencijom, automatizacijom i poslovanjem u oblaku, a na panelima se raspravljalo o aktualnim temama: rastućoj industriji računalnih igara i bumu online trgovine i dostave hrane tijekom 2020.

Domaća industrija računalnih igara raste 50 posto godišnje i ove godine će doseći 400 milijuna kuna prihoda.

Tijekom drugog online Windays konferencije razgovaralo se, između ostalog, o serverless tehnologijama, GDPR-u, sigurnosti, kognitivnim servisima, umjetnoj inteligenciji, DevOpsu i alatima za kolaboraciju, a panelisti su debatirali o Internet stvarima, fintech industriji i poziciji Hrvatske na globalnoj AI sceni.

Edukacija tvrtki i poduzetnika bitnija je od edukacije krajnjih korisnika, odnosno građana kojima nije ključno koja je tehnologija u pozadini rješenja koje se bavi nekom problematikom (bilo to traženje slobodnog parkirnog mjesta ili neko drugo rješenje).

Panelisti Windays konferencije zaključili su i da umjetna inteligencija predstavlja ogromnu priliku za Hrvatsku i njen tehnološki sektor.

Tatjana Skoko (Microsoft Hrvatska) i Dimitrije Trbović (Neostar). / Foto: Microsoft

Što se tiče banaka, panelisti vjeruju da će nove i stare banke naći neki oblik suživota te da gotovina neće izumrijeti. Složili su se i da je uredba PSD2 za sada bila tigar od papira – usprkos očekivanjima, nije se dogodio nikakav veliki potres, a neprestano stižu i dobrodošle novosti po pitanju otvaranja bankarskih API-ja. U trenutnim okolnostima na domaćem tržištu, na kojem se generira zavidna količina novih, dobrih ideja, a novac i mentoriranje su dostupni lako je moguće da budući unicorn bude baš iz fintecha.

Treći i posljednji dan WinDaysa u online formatu, bavio se pitanjima kibernetičke sigurnosti, alatima za kolaboraciju i DevOpsu, ali i o temama koje su važne za poduzetnike, kao što su omogućavanje boljeg okruženja za poslovanje u Hrvatskoj te ulaganje u startupe.

Windays konferencija u uživo – WinDays21, održat će se u jesen 2021. u Rovinju.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: