Windows 7 je opasan za online bankarstvo

Računala s tim operativnim sustavom ranjiva su na napade hakera

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 14. siječnja 2020. – Operativni centar za komunikacije Ujedinjene kraljevine (Government Communications Headquarters – GCHQ), preciznije, Odjel za kibernetičku sigurnost – The National Cyber Security Centre (NCSC), upozorio je građane te države da se od danas više ne koriste uređajima (stolnim i prijenosnim računalima) s operativnim sustavom Windows 7 za obavljanje transakcija na internetskom bankarstvu pa čak ni za komunikaciju e-poštom.

Naime, tvrtka Microsoft, proizvođač tog operativnog sustava, od danas više ne pruža tehničku podršku za taj softver pa će on biti ranjiviji na napada hakera i drugih zlonamjernika.

Microsoft, naravno, savjetuje korisnicima da nadograde Windows 7 s novijim operativnim sustavom, Windows 10 ili da kupe novo računalo s prethodno instaliranim novim operativnim sustavom.

To preporučuje i britanski Operativni centar za komunikacije, a sigurni smo da bi vam isto rekli i u hrvatskom CERT-u i našem Operativno tehničkom centru – odjelu naše policije koji drži oko na digitalnim prijetnjama.

__

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: