Za poduzetnike početnike

Obilježeno 10 godina Erasmusa

0 Flares 0 Flares ×

Erasmus za poduzetnike početnike, program koji pomaže perspektivnim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine i znanja za pokretanje ili uspješno vođenje tvrtke, obilježio je deset godina postojanja.

Kroz sudjelovanje u programu novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci, a boravak im jednim dijelom financira Europska komisija preko posredničkih organizacija. HGK je za novi ciklus razmjena osigurala gotovo 130 tisuća eura.

„Poduzetnicima početnicima to je neprocjenjiv prozor u svijet u kojem će se jednoga dana naći, dok iskusnijim poduzetnicima svježi poduzetnički duh može značiti neku novu perspektivu i drugačiji pogled na istu industriju,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić povodom obilježavanja deset godina projekta, naglasivši da je program i prilika za umrežavanje i pronalazak novih partnera za buduće poslovanje.

HGK u projektu sudjeluje od 2012. godine kao posrednička organizacija. U tom periodu osigurano je više od 360 tisuća eura za razmjene u sklopu programa, a do sada je realizirano ukupno 65 razmjena.

„Na razmjeni sam bila šest mjeseci i postupno su me uvodili u posao. Na svakom koraku me pratio mentor. Nikakva teorija ni studija slučaja ne može zamijeniti stvarne situacije, pogotovo komunikacije s potencijalnim klijentima gdje su pristup i rješenja uvijek drugačiji,“ rekla je Tihana Dragičević, direktorica tvrtke Elevate, koja pruža usluge coachinga, mentoriranja i treninga.

Osnivač i direktor tvrtke GIT Denis Terzić već je nekoliko puta bio domaćin poduzetnicima početnicima te naglašava kako je program zanimljiv zbog mogućnosti stvaranja multikulturalnog okruženja u tvrtki.

„Tijekom školovanja i sam sam nekoliko puta sudjelovao u razmjenama, stoga sam se odlučio prijaviti kao mentor,“ rekao je Terzić, koji je do sada mentorirao poduzetnike početnike iz Slovenije, Albanije i Ujedinjenog Kraljevstva.

U Erasmusu za poduzetnike početnike trenutno sudjeluje 39 zemalja. Najčešći sektori u kojima se odvija razmjena poduzetnika su promocija i mediji (15 posto), obrazovanje (10 posto), arhitektura i graditeljstvo (10 posto), informacijske tehnologije (8 posto) i turizam (8 posto).

U programu mogu sudjelovati novi poduzetnici koji tek planiraju otvoriti poduzeće ili postojeći s poduzećima do tri godine starosti. Kao domaći poduzetnici, tj. mentori, u programu mogu sudjelovati vlasnici poduzeća starijih od tri godine ili poduzetnici koji su direktno uključeni u uprave malih i srednjih poduzeća.

Prijave za novi ciklus otvorene su od veljače 2019. godine, a za više informacija poduzetnici se mogu obratiti Hrvatskoj gospodarskoj komori putem e-maila industrija@hgk.hr.

Izvor: HGK
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: