Za svijet financija bez špekulacija

Molitvena nakana za svibanj Pape Franje

0 Flares 0 Flares ×
Foto: Vatican News

6. svibnja 2021. – Papa Franjo objavio je svoju molitvenu nakanu za mjesec svibanj ove godine. U tom video snimku traži od svih regulatora tržišta da obuzdaju špekulacije na financijskim tržištima i dodatno zaštite obične ljude – jer, “istinsko gospodarstvo, a to je samo ono koje stvara radna mjesta, je u krizi.”

U Papinom videu, šef Vatikanske države i poglavar Katoličke crkve lamentira o sve većem jazu između života običnih ljudi i špekulativnih događaja na svjetskim financijskim tržištima. “Pogledajte koliko ima nezaposelnih! A financijska tržišta nikad nisu bila napuhana kao danas.”

Financije, ako se dodatno ne reguliraju, bit će prepuštene same sebi i bit će preplavljene špekulacijama koje bi mogle imati vrlo negativne posljedice.

Papa Franjo misli da financije moraju služiti svim ljudima i podizati vrijednost naših zajedničkih dobara, a ne biti alat za dodatno bogaćenje ionako superbogatih.

Zato, kaže Papa, “moimo za one koji predvode svjetske financije da u suradnji s državama svijeta reguliraju novčana tržišta i zaštite građane od njegovih opasnosti.”


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: