Zadar – pametni grad

My Smart City konferencija

0 Flares 0 Flares ×

Zadar, 19. listopada 2019. – Drugo izdanje My Smart City konferencije dovršeno je jučer u Zadru. Na događaju je, na posebnom natjecanju, tzv. hackathonu, predstavljen niz rješenja koja bi trebala pretvoriti Zadar u pametniji grad.

Cilje je tih rješenja privući  nove goste u grad, oduševiti goste Zadrom i olakšati život domaćima uz pomoć naprednih tehnologija. Kako bi se u tome uspjelo, proizvođačima tehnoloških rješenja na raspolaganju moraju biti dostupni podaci s javnih servisa, a dva dobra primjera suradnje lokalne samouprave i tehnološke zajednice su udruge Inovativni Zadar i COIN Zadar.

Na konferenciji se dosta pričalo i o Poluotoku i o njegovoj apartmanizaciji – svi su se složili da je Poluotok zadarska baština te da ga tako treba i tretirati, odnosno ponovo učiniti mjestom za život Zadrana, a ne isključivo spavaonicom za turiste.

Zaključak je konferencije, turizam ne može bez tehnologije, no, uz tehnologiju koja može dati pametna rješenja za pametan grad, važno je i pozicionirati te izgraditi prepoznatljivost Zadra kao destinacije.

Na hackathon natjecanju sujelovalo je osam timova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Botuni, Direktori, Error 404, IQ3, Muhe s proširenim venama, Pet konjskih snaga, Team 404 i Zmaj od Bosne.

Konferencija MY SMART CITY održava se u sklopu provedbe projekta CODE, koji se provodi unutar programa Interreg prekogranične suradnje HR-BA-ME.

Konferenciju je pokrenula lokalna zadarska IT zajednica u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Gradom Zadrom i brojnim lokalnim partnerima.

Konferencija okuplja i povezuje IT poduzetnike iz susjednih zemalja te ukazuje na konkretna pametna rješenja koja se implementiraju u europskim gradovima kako bi podigla kvalitetu života, predstavila načine na koje se stvara povoljno okruženje za razvoj pametnog grada te provjerila do koje je mjere koncept pametnog grada zaživio u Hrvatskoj.

Više pojedinosti potražite OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: