Zadužena za reformu proizvodnje hrane u EU

Izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju nazvanu „Od polja do stola“

0 Flares 0 Flares ×
Potpredsjednica europskih socijalista, Biljana Borzan

Bruxelles / Osijek, 21. svibnja 2020. – Potpredsjednica europskih socijalista, Biljana Borzan preuzela je ključnu ulogu u izradi EU strategije „Od polja do stola“. Borzan je imenovana izvjestiteljicom eurosocijalista za reformu koja će obuhvatiti proizvodnju, preradu, transport i potrošnju hrane u Europi.

Moj cilj je da ovom reformom profitiraju svi uključeni – proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači zdravljem, kvalitetom i dostupnošću – najavila je Borzan.

Europska komisija je predstavila prijedlog reforme koja se sastoji nekoliko glavnih odrednica.

Radit će se na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane. Prerada i trgovina će biti obuhvaćeni kroz promjene u načinu prijevoza, skladištenja i pakiranja.

Plan je do 2030. za 50 posto smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 posto povećati površine pod ekološkim uzgojem u EU.

Istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele znati odakle dolazi hrana, je li proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrijednost, tako će i etikete te označavanje doživjeti promjene.

Prema nedavnim istraživanjima 65 posto hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76 posto ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44 posto njih redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod.

– Smatram kako je ovo izvanredna prilika da se kroz bolje označavanje hrane uspori galopirajuća epidemija pretilosti, pogotovo među djecom. Potrošače se putem jednostavnih oznaka može usmjeriti k nutritivnim i zdravijim proizvodima na policama. Nadalje, mrkva koja je sinoć izvađena iz zemlje ili salata koja je jutros ubrana imaju daleko višu kvalitetu i nutritivnu vrijednost od onih koje su do naših tanjura prešle tisuću kilometara – smatra eurozastupnica Borzan.

Strategija „Od polja do stola“ se sastoji od 27 konkretnih zakonskih prijedloga i smjernica koje će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Europski parlament.

Više na: https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: