Zagreb među 100 pametnih gradova

Klimatski neutralni i pametni gradovi

0 Flares 0 Flares ×
Zagreb, Trg Bana Jelačića. Foto: Wikipedia / Nick Savchenko

2. svibnja 2022. – Europska komisija objavila je da će 100 gradova sudjelovati u tzv. misiji za klimatski neutralne i pametne gradove. U tih 100 gradova zastupljeno je svih 27 država članica, a 12 njih nalazi se u zemljama koje su pridružene ili bi se mogle pridružiti Obzoru Europa, programu EU-a za istraživanja i inovacije (2021. – 2027.). Zagreb je jedan od tih gradova.

75 posto građana Europske unije živi u gradovima, a gradovi troše više od 65 % potrošnje energije u svijetu, a time stvarajuviše od 70 % emisija CO2. Stoga je važno da gradovi budu ekosustavi za eksperimentiranje i inovacije kako bi pomogli sebi idrugima u tranziciji ka klimatskoj neutralnosti, što trebaju postići do 2050. godine.

Za misiju za gradove izdvojit će se 360 milijuna eura iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. – 2023. kako bi se zacrtale potrebne inovacije za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. Istraživačke i inovacijske mjere bit će usmjerene na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će ponuditi mogućnost pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima Unije.

Koristi za gradove uključuju prilagođene savjete i pomoć, koji su dostupni na posebnoj platformi, koja će se pokrenuti u okviru projekta NetZeroCities, dodatna financijska sredstva i mogućnosti financiranja te mogućnost pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima i pilot-projektima. Misija usto otvara prilike za umrežavanje i razmjenu primjera dobre prakse među gradovima, a potiče se i uključivanje građana.

Komisija će pozvati 100 odabranih gradova da izrade klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradama, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja. U tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor. Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u klimatskim ugovorima za gradove omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj.

Nadalje, s obzirom na golemi interes 377 gradova za pridruživanje misiji, Komisija pruža potporu i gradovima koji nisu odabrani, među ostalim putem platforme za misiju i mogućnosti financiranja u okviru programa rada misije za gradove u okviru programa Obzor Europa.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: