Zamrznuto tržište nekretnina

Epidemija u Hrvatskoj i potres u Zagrebu zaustavili kupovinu stanova

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 3. travnja 2020. – Pandemija koronavirusa u potpunosti je paralizirala i domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu koji je devastirao tisuće zgrada u centru grada.

Prva posljedica toga svakako će biti pad cijena nekretnina koje su u posljednje tri godine u stalnom rastu.

U ovom trenutku je promet nekretninama gotovo zaustavljen, a i kada dođe do ukidanja izvanrednih mjera očekuje se daljnji pad potražnje, jer se u gospodarstvu očekuje bitno slabija likvidnost pravnih, ali i fizičkih osoba, a to će u konačnici dovesti do pada prometa nekretninama i prosječnog smanjenja cijena.

Do pada cijena na tržištu nekretnina u pravilu dolazi tek nakon što se bitno uspori promet i smanji broj transakcija, iz razloga što su tražene cijene subjektivni stav vlasnika, koji se teško odriču zamišljenih vrijednosti.

Cijene ne bi trebale znatno bitno pasti ako se zadrži pristup jeftinim kreditnim linijama, odnosno ako kamatne stope ostanu u vrijednostima koje su bile i prije pojave koronavirusa.

“Poslovanje u agencijama za posredovanje nekretninama je onemogućeno zbog trenutnog stanja s koronavirusom, a i mjera propisanih od strane kriznog stožera, jer poslovanje u nekretninama ovisi o socijalnom kontaktu s ljudima, što uključuje često kretanje i preglede nekretnina. Naravno da i građani ne razmišljaju o nekretninama u doba kada im je poslovanje zaustavljeno, a zaštita je zdravlja postala najvažnija.“, istaknuo je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore Dubravko Ranilović.

Cijene ne bi trebale znatno bitno pasti ako se zadrži pristup jeftinim kreditnim linijama, ako kamatne stope ostanu u vrijednostima koje su bile prije koronavirusa.

Što se tiče utjecaja potresa na tržište nekretnina, dugoročno gledano, potencijalni kupci će biti puno probirljiviji pri odabiru nekretnine za život ili posao. Neke će nekretnine zadržavati, pa u budućnosti i povećavati vrijednost, a one u koje se neće ulagati bit će nezanimljive, odnosno bit će jeftinije.

Što se osiguranja nekretnina od tiče, potres inače ne spada u osnovni rizik pa se većina građana i pravnih osoba ne odlučuje na ugovaranje dodatne police, no to će se nakon ove situacije sigurno promijeniti.

Podaci HANFA-e pokazuju da je u prošloj godini uplaćeno 107.000 premija za osiguranje od potresa u vrijednosti od 85,4 milijuna kuna, a bit će zanimljivo vidjeti kako će ta brojka rasti ubuduće, naročito među stanovnicima starijih zgrada koje nisu građene po modernijim sigurnosnim standardima.

Izvor: HGK


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: